SYÖ VATSA TERVEEKSI

Kaupallinen yhteistyö Valio Gefilus*

 

Luen parhaimmillaan Viisas Elämä – Puhdas suolisto -kirjaa. Monen korviin se ei ehkä kuulosta jännittävimmältä bestseller materiaalilta, mutta on oikeasti niin mielenkiintoista luettavaa, etten malta kirjaa käsistäni iltaisin edes laskea.
Kirjassa opetetaan heti alkuunsa ajattelutapa:
”Jos puusta kuivuu lehdet, eikö kuulostaisikin oudolta alkaa hoitamaan yksittäisiä lehtiä kuntoon sen sijasta, että keskittyisi mistä ongelma oikeasti tulee, eli juurista”.
 

Itse opin tämän jo vuosia sitten ihoni alkaessa yhtäkkiä oireilla aknella. Perimmäistä syytä oli hankala selvittää, mutta nopeasti tajusin, ettei näppylät lähde pois voiteilla tai kasvohoidoilla. Oireilu kumpusi syvemmältä, se vain näkyi ihon pinnalla.

Tutkiessani asiaa enemmän törmäsin jatkuvasti suolistoon ja siihen miten sillä on suora yhteys terveyteemme.

Yritin tiivistää, mutta en onnistunut; Suolisto on kuin toiset aivomme. Viisas, ja monimutkainen elin, mistä puhutaan ihan liian vähän. Sen oletetaan vain hoitavan hommansa hiljaa taka-alalla laiminlyönneistä huolimatta, vaikka on juuri se elin, minkä hyvinvointi säteilee koko kehoon (myös aivoihin). Ärtynyt suoli ei näy pelkästään vatsan seudulla, vaan sen vaikutukset säteilet koko kehoon ja voivat ilmetä monina erilaisina oireina. Jopa masennuksena, selkäkipuna ja allergiana.  
Oletteko koskaan miettineet, että kehon suurista elimistä ainoastaan kolme on fyysisessä kosketuksessa ulkomaailmaan: iho, keuhkot ja ruuansulatuskanava. Näistä kolmesta ruuansulatuskanava on suurin ja vilkkain.

Kuinka paljon kulutammekaan aikaa esim. Kasvovoiteisiin ja silmänympärysseerumeihin, unohtaen kokonaan, että ruuansulatuskanavan kautta suolistoomme kulkeutuu ulkomaailmasta ruuan lisäksi myös saasteita, kemikaaleja ja muita haitta-aineita. Suolisto kaipaa myös hoivaa ja omat ”kauneustuotteensa”.

Suolisto tekee siis koko ajan töitä karsiessaan ja suojatessaan kehoamme haitallisilta aineilta, samalla valitessaan tarkkaan ne mitä se päästää läpi, jotta saisimme tarvitsemamme parhaat ravintoaineet suoliston läpi kulkevasta ravinnosta.

Joskus kuitenkin mm. stressi, vääränlainen ruokavalio tai antibioottikuuri saattavat horjuttaa bakteeriston tasapainoa, milloin suolistosta elimistöön pääsee sinne sopimattomia aineita, aiheuttaen esim. Tulehduksia ja allergioita.

Oikeanlaisella ruokavaliolla ja pienillä apukeinoilla sen saa onneksi taas voimaan hyvin, ja silloin kun suolisto voi hyvin, mekin voimme hyvin.

 


 

Tässä muutamia vinkkejä:
(Huom. Jokaisen meidän vatsa toimii eritavalla, eikä mielestäni ole olemassa mitään oikeaa ja tiettyä listaa mitä noudattaa. Kokeilemalla, karsimalla ja lisäämällä ruoka-aineita, sekä kuuntelemalla omaa kehoaan löytää itsellensä parhaimman ravinnon mikä toimii omalla kohdalla).

Itse yritän välttää ja vähentää näitä
Prosessoitu sokeri
Prosessoidut valkojauhotuotteet
Teollisesti valmistetut ruoat
Stressi
Kiireessä syöminen
Kofeiini
Alkoholi & tupakka
Turhat lääkkeet
Maissi, pavut
Hiilihapotetut juomat
(Gluteeni)

Suosin näitä:
Säännöllinen liikunta
Hyvät yöunet
Runsas veden juonti
Kuitupitoinen ruokavalio (Vihanneksia, kasviksia, pähkinöitä, siemeniä, marjoja, kvinoaa ym)
Hapatetut ruuat (esim. Hapankaali, KimChi)
Psyllium & Chia
Yrtit
Vitamiinit (Magnesium D-vitamiini, Omega ym).
Vihersmoothiet
Hyvin yhteensopivien ruoka-aineiden syöminen. (Ruuansulatuksesta kärsivän kannattaa kiinnittää huomiota ns. Ruokapommeihin. Välttää eläinproteiinin syömistä yhdessä viljan, riisin ja palkokasvien kanssa.
Esim. Kana ja vihannekset on parempi yhdistelmä vatsan kannalta kuin kana ja pasta). 

Maitohappobakteerivalmisteet

 

Tasapainoinen bakteeristo auttaa pitämään suolen seinämät kunnossa ja hyvien bakteerien osuutta voikin vahvistaa esimerkiksi nauttimalla säännöllisesti maitohappobakteereja (Lactobacillus rhamnosus GG) sisältäviä tuotteita.

(Gefilustotteet sisältävät maailman tutkituinta maitohappobakteeria Lactobacillus rhamnosus GG –maitohappobakteeria joka säilyy hengissä ruoansulatuskanavan olosuhteissa: kestää vatsahappoja, sappihappoja ja muita bakteereille epäedullisia olosuhteita tarttuu karvoillaan tukevasti suoliston pintaan ja asettuu väliaikaisesti osaksi suoliston bakteeristoa).

 

 

Tässä oma aamiaseni, mikä on rakennettu juurikin suoliston hyvinvointia ajatellen.

Marjaisa Gefilustuorepuuro
1 dl kaurahiutaleita
100 ml Gefilus hedelmä tehoshot (mango – appelsiini – omena – banaani – passionhedelmä)
0,5 dl luonnonjogurttia (esim. Kreikkalainen, tai turkkilainen jogurtti)
0,5 dl kaura/manteli/kookosmaitoa
1 rkl Chia-siemeniä
1-2 tl Psyllisium kuitujauhetta
1 rkl pellavansiemeniä, tai pellavansiemenrouhetta
1 pieni banaani
kourallinen puolukoita

Pilko banaani ja annostele ainekset kulhoon. Sekoita lusikalla. Peitä kelmulla, tai kannella ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti. Mieluiten yön yli. Itse teen puuron aina illalla, niin se odottaa valmiina aamulla jääkaapissa.

Tuorepuuroissa on se hyvä puoli, että mukaan voi sekoittaa melkein mitä tahansa, eikä siihen meinaa millään kyllästyä.
Esim. eilen tein tuorepuuroa myös Gefilus mustikkakeitosta:

Gefilus mustikkakeittotuorepuuro:
1 dl kaurahiutaleita
1 dl Gefilus mustikka – vadelmakeittoa
0,5 dl luonnonjogurttia
0,5 dl kauramaitoa
1 dl pakastemustikoita
1 rkl Chia-siemeniä
1 rkl pellavarouhetta
1-2 tl Psyllium kuitujauhetta
Päälle saksanpähkinöitä

 

// Eat your Lactobacillales

Tags:
9 Comments
  • Påmackan
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ite en diggaile Valiota, tai maitotuotteita yleensäkään, mutta on kiva että myös näissä mainospostauksissakin on jotain muutakin asiaa, kuin pelkkä mainos. Kirjoitat hyvin ja mielenkiintoista tekstiä. Tykkään muutenkin sun blogista ja inspiroidun usein! Lisää steinermuistopostauksia 😉

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      En itsekään kovin paljoa käytä maitotuotteita, mutta halusin ottaa tämän yhteistyön juurikin että sain ohessa myös avattua tätä suolistopuolta. Superkiva kuulla, että tykkäsit! Arvostan niiiin paljon palautetta (varsinkin kun kirjoitin tätä postauta monta tuntia, niin tuntui todella hyvältä lukea kommenttisi :))

      Steinerjuttuja tulossa! Hahah yksi on jo melkein valmiina luonnoksissa 😀 

  • Elviiira
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Hei! Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos siitä. Millä konkreettisilla keinoilla sait aknen selätettyä?

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Kiitos, ihana kuulla että oli mieluisa. JEE 🙂

      Pahimman aknen yli oli pakko mennä Roaccutan kuurilla (hyi, se oli aika rajua). Jätin lopulta kuurin kesken ja sen jälkeen olen keskittynyt paljon ruokavalioon ja vitamiineihin ym. En osaa selittää mikä mahtaa olla se avain syy ihoni hyvinvointiin tällä hetkellä (se voi paremmin kuin koskaan), mutta huomaan siinä aina muutoksia huonompaan jos syön huonosti tai käyn vaikka juhlimassa :/

      • Vierailija
        Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

        Suosittelen jättämään maidon ja gluteenin pois niin akne häviää.

  • Nina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Moi, kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta 🙂 Täytyykin ottaa Puhdas suolisto-kirja lukulistalle, jos siitä saisi taas motivaation kipinän 🙂 Kamppailen myös iho-ongelmista, jotka ovat sisältä päin lähtöisin. Ruokavaliomuutoksilla saa kyllä paljon helpotusta, mutta käytännössä se on todella haastavaa toteuttaa varsinkin näin hyvän ruoan ystävänä 🙂 Lähinnä kokeilemalla oppii, mikä sopii omalle suolistolle ja mikä ei, ja mahdollisimman vähän olen pyrkinyt karsimaan ruoka-aineita. Konkreettisin apu iho-ongelmiin sisäisesti ovat minulle olleet lisäravinteina omegat sekä probiootit. Gefilus-tuotteisiin probioottisia maitohappobakteereja on kyllä lisätty, mutta liian vähän ja hapankaali taas… yäh 😀 Ulkoisesti olen ottanut käyttöön probioottisen ESSE-ihonhoitosarjan. Kannattaa tutustua! Essellä on todella mielenkiintoinen ihonhoitofilosofia taustalla liitttyen juurikin probiootteihin.

    Ihanaa joulun odotusta! *

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Haha, tiedän tuskasi! Itsekin kun on aikamoinen ruokarakadtaja niin vaatii välillä ponnistuksia ettei ole koko ajan herkut suussa 😀

      Minullakin käytössä omegat ja probiootit (ruokavalion lisänä, kun ei noista gefilus tuotteista tosiaan saa tämä tapaus ihan tarpeeksi vielä maitohappobakteereja, mutta on hyvä tuki aamupuurossa :))
      Olen siitä onnekas että oikeasti myös tykkään hapankaalista 😂

      Mutta mitäihmettä ESSE sarjasta en ole kuullutkaan 😳 Pakko heti googlailla! Kiitos vinkistä 🙂

  • Miia
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla on kans kesken toi sama kirja. Hyviä pointteja siellä kyllä on! Mulla kans ollut vähän ongelmaa suoliston kans ja koitan ylläpitää parempaa ruokavaliota vaihtelevalla menestyksellä. Jouluun asti (pl. omat tuparit) mennään lisäksi herkuttomalla ruokavaliolla, koska viime aikoina menny herkkuja ja sokeria enemmän ku liikaa 😀

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Jep, täälläkin vähän vaihtelevalalla menestyksellä. Arkipäivät menee ihan hyvin, mutta heti kun tulee viikonloppu niin silmässä kiiluu vain pullat ja karkit 😀

Post A Comment