ILMASTONMUUTOS MIETITYTTÄÄ TÄÄLLÄKIN

 

Tänään heräsin radioherätyskellomme uutiseen jossa kerrotaan, että ilmastopäästöt jatkavat kasvuaan. Kun avaan puhelimen näen Didemin postauksen ilmastonmuutoksesta. Myöhemmin instastoriesissa Elisa kehottaa osallistumaan Riku Rantalan ilmastonmuutosadressiin. Seuraavaksi blogiini kommentoidaan, että miten perustelen lentomatkani Turkkiin. Lisäksi saan jatkuvasti postaustoiveita aiheesta. Tulee olo, että jotain täytyy sanoa. 

En nimittäin halua näyttää sellaista esimerkkiä, että laput silmillä lentelen ympäri maailmaa ja kulutan pelkkää pikamuotia enkä välitä. Välitän ja koen asiasta ahdistusta, mutta koen myös, että keskustelu tämän aiheen ympärillä on välillä melko agressiivista ja ristiriitaista. En oikein tiedä osaanko tätä soppaa lusikoida. En pelkää kommentteja aiheesta, päin vastoin! Kiitän jokaista joka on  vuosien varrella kritisoinut lentämistäni, se on ollut silmiä avaavaa ja juuri sen takia asiasta pitääkin puhua. Se mitä ehkä pelkään on etten tiedä tarpeeksi aiheesta. Vaikka olen katsonut lukuisia dokumentteja, lukenut uutisia ja artikkeleita, olen silti ihan pihalla. 

 

Esimerkkejä:

Kun aloin käyttämään omaa kangaskassia ruokakaupassa luin seuraavana päivänä tanskalaisesta tutkimuksesta jossa sanottiin, että ruokien kantamisella kaupasta kotiin muovipussilla onkin ympäristön kannalta paras vaihtoehto koska kangaskassin vaatiman puuvillan tuotanto vie mittavia resursseja.
Tutkimuksessa lähdettiin oletuksesta, että kaupasta ostettua muovipussia käytettäisiin uudelleen kerran esimerkiksi roskien kuljettamiseen. Tähän verrattuna kangaskassia pitäisi käyttää uudelleen ainakin 7 000 kertaa.
Mitä!

Mitä teen talvella kun olen kaupassa ostamassa tomaatteja? Talvella kotimaiset tomaatit kasvavat kasvihuoneessa, jolloin ympäristön kannalta parempi vaihtoehto on kuulemma Espanjasta tuodut tomaatit.

Helmikuussa Ilta-Sanomissa kirjoitettiin, että arkisilla valinnoilla ei ole mitään väliä, koska Kiinan hiilipäästöt ovat nousseet yhtä suuriksi kuin koko muun maailman.

 

 

Tällä hetkellä oma tilanne on tämä. Monet valintani ovat olleet vääriä ja monet tulevat valintani tulevat olemaan vääriä, mutta yritän. Yritän edes pienillä teoilla kompensoida mm. sitä että lennän paljon.

Omassa arjessa pieniä tekoja ovat mm:

  • Kierrätän tunnollisesti
  • Olen vähentänyt lihansyöntiä 90%
  • En juo ollenkaan maitoa ja olen vähentänyt runsaasti muita maitotuotteita.
  • Olen vähentänyt yksityisautoilua ja käytän nykyään paljon enemmän julkisia ja pyörää.
  • Teen harkitummin ostoksia. Niin ruoka, huonekalu, kuin vaateostoksiakin. Suosin mahdollisimman paljon kotimaista ja kestävää laatua.
  • Suosin kasvispainotteista ruokavaliota, pidän ruokahävikin minimissä ja suosin kausiruokaa.
  • Kuvaan paljon lainavaatteilla.
  • Maksan lentojeni hiilidioksidipäästöjen kompensointimaksuja ja pyrin kieltäytymäään turhista työlennoista.
  • Otan take away kahvin ilman muovikantta, en käytä muovipillejä ja vältän muutenkin turhaa muoviroskaa.
  • Pesen pyykit matalassa lämpötilassa ja pyrin säästämään sähköä niin paljon kuin mahdollista.

Mutta, kaatuuko kaikki nämä pienet teot yhden kaukolennon rinnalla? 

Toiset sanoo, että lihan ja maitotuotteiden välttäminen on tärkein yksittäinen keino vähentää omaa ympäristökuormaa, toiset taas sanovat, että lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin Suomessa kahdeksan vuotta pysyvä naudanlihansyöjä. Olen vähän sitä mieltä, että parasta olisi tinkiä molemmista. Sekä lihansyönnistä, että lentämisestä ja olen pahoillani, että en ole onnistunut kovin hyvin toisessa. Tiedän jo nyt, että kalenterissa on taas lisää uusia työmatkoja ja että en näytä hyvää esimerkkiä tällä saralla. Tunnen olevani yhtä ristiriitainen kuin se samperin kangaskassi kaupassa.

En myöskään aio vedota siihen, että miksi liikemiehet, artistit ja presidentit saavat lentää viikottain. Ei kyse ole siitä kuka saa ja kuka ei, tai kenelle siitä satelee eniten vihapostia. Uskon, että ihan yhtälailla kommenttia lentopäästöistä tulee kaikille julkisessa työssä oleville ja paljon lentäville. Me vain emme näe niitä.

Riku Rantalan sanoin: ”Planeetan tuhoa ei voi enää estää vain henkilökohtaisilla valinnoilla. Nyt tarvitaan sodanajan johtajia, selkärankaa ja rinnan rottinkia.  Syntisäkkini on niin suuri, että luultavasti masentuisin, jos ajattelisin tätä yhtään tämän pidemmälle. Haluan, että minua paremmin ilmastonmuutokseen perehtyneet asiantuntijat ja valtaapitävät rajoittavat, sääntelevät ja verottavat tätä tuhoavaa toimintaamme. Haluan, että meille kerrotaan, kun tilanne on kestämätön. Haluan vahvan johtajan! Haluan vaikka sitten ilmastofasistisen hallituksen, jos muu ei auta!”.

En tietenkään voi sysätä valintojani päättäjien harteille, itse olen päätökseni tehnyt, mutta olen Rikun kanssa samaa mieltä siinä, että poliitikkojen ja äänestäjien on otettava ilmastonmuutoksen torjuminen vakavasti (ja yleisesti maailmalla tehtävä uusia isoja liikkeitä, sopimuksia ja linjauksia), siksi kävin itsekin allekirjoittamassa tuon Rikun adressin. Käykää tekin, se löytyy täältä. 

 

43 Comments
  • Annuska
    Posted at 18:19h, 18 lokakuun Vastaa

    Kiitos tästä postauksesta, osasit niin hyvin kiteyttää kaiken sen mitä olen tässä itsekin pohtinut! Tuntuu että yksittäisiä ihmisiä syyllistetään omista valinnoistaan välillä todella agressiivisesti, vaikka tuntuu että tavallisen kuluttajan on välillä ihan mahdoton tietää mikä nyt on oikea valinta ja mikä väärä.
    Lisäksi usein epäilyttää onko tälläisen pienen yksittäisen ihmisen valinnoilla oikeasti mitään merkitystä, mutta toisaalta omatunto ei anna periksi olla tekemättä asian hyväksi mitään.

    • julia
      Posted at 15:30h, 21 lokakuun Vastaa

      Kiitos kun luit 🙂
      Jep fiilis on koko ajan ihan eksynyt. Aina kun luulee tekevänsä jotain oikein, tuleekin jostain uutinen, että oletkin tehnyt ihan väärin 😀

      Itse koitan mennä mahdollisimman paljon maalaisjärjen mukaan ja ottaa pienin askelin ekologisemmat valinnat osaksi elämäntapaa 😊

  • ella saarela
    Posted at 18:31h, 18 lokakuun Vastaa

    Vinkki! kannattaa kantaa omaa termaria mukana takeaway-kahvien varalta, monista kahviloista saa myös alennusta jos ostaa kahvin omaan mukiin 🙂

    • julia
      Posted at 15:31h, 21 lokakuun Vastaa

      Näin olen kuullut, kiitos vinkistä 🙂

  • Nelli
    Posted at 19:25h, 18 lokakuun Vastaa

    Niin hyvä postaus tärkeästä asiasta. Välillä on juuri vaikea tietää tekeekö oikein vai väärin, vaikka kuinka tutkisi asoita. ihanaa että otat kantaa <3

    • julia
      Posted at 15:32h, 21 lokakuun Vastaa

      Kiitos, ihana kuulla, että pidit 🙂
      Onhan se haastavaa kun tuntuu, ettei välillä pysy yhtään kärryillä, mutta maalaisjärjellä mennään jos ei muuten 😊

  • Eeaw
    Posted at 23:01h, 18 lokakuun Vastaa

    Tässä erinomainen artikkeli aiheesta, jos mietityttää yksittäisen ihmisen panoksen merkitys https://yle.fi/uutiset/3-9435708
    ja talviaikaan tomaatit kannattaa muuten vaihtaa kaudenvihanneksiin, tomaatit eivät luonnostaan kuulu kylmään Suomen talveen ja siksi ne eivät silloin kovin ekologinen valinta olekaan. Ymmärrän että omalta mukavuusalueelta poistuminen tuntuu vaikealta, mutta tosiasia on, että ihmisen itsekkyys on planeettamme tähän tilanteeseen ajanut ja nyt ollaan tilanteessa jossa toimia täytyy nyt eikä huomenna. Toivoisin kaltaisistasi vaikuttajilta näkevän isoja muutoksia elintottumuksissa, sillä esimerkin voima on valtava. Kaukokaipuu blogin Marinella kirjoitti juurikin omien matkailutottumusten muodonmuutoksesta, kun ei kestänyt enää katsoa omia valintojaan. Tällaista esimerkkiä toivoisin myös muilta bloggaajilta. Myös esimerkiksi lopettamalla liharuokareseptien jakamisen blogissa ja tuomalla tilalle vegaanireseptejä voi helposti näyttää esimerkkiä lukijoille. Ilmiöitä-blogissa myös paljon kiinnostavia postauksia kestävämmästä elämästä ja kuluttamisesta, kannattaa käydä tsekkaamassa! Tsemppiä muutokseen, yritetään yhdessä pelastaa tämä maailma ❤️

    • julia
      Posted at 15:33h, 21 lokakuun Vastaa

      Marinella on ihana ❤️ Ja todella hyvä veto häneltä.
      Tuntuu, että itse olen vasta ottamassa ihan vauvanaskelia tässä asiassa, mutta pikkuhiljaa 😍

  • Tuomiopäivän pasuuna
    Posted at 23:50h, 18 lokakuun Vastaa

    Raaka faktahan on, että elämä maapallolla loppuu joka tapauksessa Auringon elinkaaren takia ennemmin tai myöhemmin, tässä tapauksessa ennemmin, osin ilmastonmuutoksen vauhdittamana. Tässä lainaus wikipediasta, joka ei tietolähteenä ole aina siitä luotettavimmasta päästä mutta tämä on saatu oikein:

    ”Aurinko muodostui vajaa viisi miljardia vuotta sitten, ja noin viiden miljardin vuoden kuluttua sen energiavarat loppuvat. Energian tuoton lämpötila kasvaa, mikä johtuu helposti fuusioituvan vedyn vähenemisestä. Aurinko alkaa nyt tuottaa yhä enemmän kokoon luhistumista estävää energiaa hiili- ja muilla fuusioilla. Korkeammalla lämpötilalla tapahtuva nopea energian tuotanto aiheuttaa ongelmia: lämpö ei ehdi siirtyä vakaasti ytimestä ulos ulkoavaruuteen (vrt. lämmön siirtymisen hitaus). Tämän seurauksena Auringon koko kasvaa, sillä se varastoi energiaa. Säteily samalla lisääntyy ja aikaansaa ennen pitkää maapallon lämpenemistä, tosin hitaasti. 900 miljoonan vuoden kuluttua Auringon ollessa 5,5 miljardin vuoden ikäinen arvioidaan maanpinnan keskilämpötilan ylittävän Maan nykymuotoiselle elämälle kriittisen 30 °C rajan.

    Viiden miljardin vuoden kuluttua vety loppuu Auringon keskustasta, ja se alkaa hitaasti laajentua ja muuttua punaiseksi. Vähitellen Auringosta tulee punainen jättiläinen, joka nielaisee sisemmät planeetat Merkuriuksen ja Venuksen. Maapallo sulaa laavapalloksi, ja osa sen kivikehästä höyrystyy avaruuteen. Samalla Aurinko puhaltaa uloimmat kerroksensa planetaariseksi sumuksi, jolloin keskustassa oleva tiivis ydin paljastuu ja muuttuu myöhemmin valkoiseksi kääpiöksi. Jäljelle jäänyt Auringon ydin jäähtyy hitaasti valkoisesta kääpiöstä mustaksi kääpiöksi”.

    Niin että Aurinkokin on reilusti elämänsä ehtoopuolella vajaan viiden miljardin vuoden iällään. Lisäksi maapallon kiertorata auringon ympäri ei ole mikään tasainen ympyrä (missä maapallon etäisyys aurinkoon pysyisi jatkuvasti samana) vaan ellipsi, minkä takia maapallon etäisyys auringosta vaihtelee. Nyt ollaan taas lähempänä aurinkoa, kun vastaavasti viime jääkaudella oltiin kauempana auringosta.

    Ilmastonmuutoksen aiheuttavista kasvihuonekaasuista suurimpana murheenkryyninä on hiilidioksidi, jonka pitoisuus ilmakehässä on kasvanut ihmisen toiminnan johdosta: Teollisuus, energiantuotanto ja maatalous lisäävät ilman hiilidioksidipitoisuutta päästöillään mutta myös hiilinieluna toimivien, trooppisten metsien hakkuut ja kaskeaminen vapauttavat paljon hiilidioksidia ilmaan. Metsän kasvaessa hiiltä sitoutuu suuret määrät puihin ja happea syntyy. Sademetsiä ei turhaan sanota ”maailman keuhkoiksi” ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen ohella ilmastonmuutoksen hillitseminen on hyvä syy suojella sademetsiä. Metsät ja kasvit yleisestikin sitovat ilmasta hiilidioksidia ja tuottavat happea. Muita tällaisia hiilidioksidia sitovia hiilinieluja ovat suot ja meret.

    Suomen hiilidioksidipäästöt ovat yksi kärpäsenpaska maailmankartalla, joten vaikka kaikki suomalaiset heti huomenna siirtyisivät asumaan maalattiapohjaisiin torppiin, joita lämmitetään puilla ja valaistaan päreillä, liikkuisivat polkupyörillä tai hevosilla ja rattailla eivätkä koskaan lentäisi, pesisivät pyykit padassa keittäen sekä alkaisivat kasvissyöjiksi, niin sillä ei valitettavasti ole merkitystä koko maapallon mittakaavassa. Ilmastonmuutos sen paremmin kuin ilmansaasteetkaan eivät valitettavasti tunne valtioiden rajoja.

    Jotta ilmastonmuutokseen pystyttäisiin vaikuttamaan, pitäisi suurimpien hiilidioksidituottajamaiden, jotka eivät ole missään suuruusjärjestyksessä (Yhdysvallat, Kiina, Japani, Saksa, Intia, Yhdistynyt kuningaskunta , Venäjän federaatio, Italia, Brasilia, Myanmar, Thaimaa, Meksiko, Kongon demokraattinen tasavalta, Ranska, Indonesia, Etelä-Korea, Bolivia, Australia, Sudan, Turkki, Ukraina, Keski-Afrikan tasavalta), pystyä sitoutumaan ilmastosopimuksiin. Useimmat teollisuusmaat ovat sitoutuneetkin päästöjen vähentämistavoitteisiin. Valtaosa kehitysmaista katsovat, että myös niillä on oikeus nostaa elintasoaan fossiilisten polttoaineiden avulla kuten teollisuusmaatkin ovat tehneet. Toinen keino ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ilmastosopimuksien ohella on hiilinielujen lisääminen esim. uusien metsien istuttamien hävitettyjen tilalle.

    Kaikki kunnia Riku Rantalalle aloitteesta tärkeän asian puolesta mutta ongelma on siinä, että Suomen vallanpitäjät eivät pysty vaikuttamaan muiden maiden päätöksiin ilmastosopimuksiin sitoutumisesta tai sitoutumattomuudesta ja tässä tapauksessa ne muiden maiden päätökset ovat ratkaisevassa asemassa. Kaunis ja jalo ajatus kuitenkin, vähän kuin maailmanrauha, vaikka sitäkään ihmettä tullaan tuskin näkemään, aseteollisuudessa kun pyörii isot rahat. Vihapostien lähettäjistä sen verran, että Suomessa asuvien henkilöiden lentomatkailun (harvemmat lentelee yksityiskoneella ainoana matkustajana), yksityisautoilun, lihansyönnin tai saunan ja takan polttopuilla lämmittämisen yms. kritisointi osoittaa vain ja ainoastaan sen, ettei hahmoteta suuruusluokkia.

    Ja lopuksi hieman lukuja (päästöt hiilidioksidiekvivalenttitonneina):

    Kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2015 Euroopan Unionissa yhteensä 4 451 813 (Suomi
    55 507, suurin Saksa 901 931)

    Maailman suurimmat kasvihuonekaasujen tuottajat vuonna 2012 1. Kiina 12 454 711; 2. Yhdysvallat 6 343 841; 3. Euroopan Unioni 4 702 090;
    4.Intia 3 002 895; 5. 2 989 418; – – – 20. Ukraina 404 900

    • EAAW
      Posted at 13:56h, 19 lokakuun Vastaa

      Hmm nyt ei kyllä ole pahimpien hiilidioksidituottajamaiden lista ihan kohdillaan. Myanmarhan on esim. yksi pienimmistä hiilidioksidintuottajamaista. Tuolta voi käydä katsomassa http://www.globalis.fi/Tilastot/CO2-paeaestoet-per-asukas

      • Tuomiopäivän pasuuna
        Posted at 20:07h, 20 lokakuun Vastaa

        Kiitos linkistä mutta kyllä se listaus pitää paikkansa. Listaukseni suurimmista hiilidioksidintuottajista perustui hiilidioksidipäästöihin maittain, mikä ei ole vertailukelpoinen hiilidioksidipäästöihin per asukas. Sama kuin väittäisi, että 200 kg on paljon vähemmän kuin 18 000 g vain sen takia, että 200 on lukuna pienempi kuin 18 000.

        Kasvihuonekaasupäästöt EU:ssa ja maailmalla:
        http://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/society/20180301STO98928/kasvihuonekaasupaastot-eu-ssa-ja-maailmalla-infografiikka

        • julia
          Posted at 15:39h, 21 lokakuun Vastaa

          Kiitos todella mielenkiintoisesta kommentista 😊 Luin sen muutamaan otteeseen ja tämä herätti kyllä paljon ajatuksia ja ehkä kaikessa ristiriitaisuudessaan siitä tuli samalla surullinen olo, mutta samalla se myös helpotti oman maailmantuskan painoa hartioilta pois.

          Ihanaa myös että täällä käydään keskustelua! Kiitokset linkeistä 😊

    • Vee Koo
      Posted at 16:25h, 19 lokakuun Vastaa

      Höpö höpö. Se on totta, ettei Suomi yksinään pysty ilmastonmuutosta pysäyttämään, mutta Suomi voi kehittyneenä teollisuusmaana näyttää toimillaan esimerkkiä muulle maailmalla. Otetaanhan jo nyt monissa maissa mallia esimerkiksi Suomen koulutusjärjestelmästä. Tässä mielessä en näe tuollaista ajattelua, ettei Suomen ja suomalaisten teoilla olisi merkitystä, koska muu maailma, hyvänä argumenttina. Ovathan Pohjoismaat olleet edistyksellisiä myös esimerkiksi tasa-arvokysymyksissä, ja nämä aatteet ovat jo ainakin osittain levinneet myös muualle maailmaan jne. jne.

      Nopeasti mitään ei tule tapahtumaan kun on tämän kokoluokan muutoksista kyse, mutta parempi hyvän esimerkin näyttäminen on kuin huonon esimerkin. On varmasti totta, että ilman ilmastonmuutostakin maapallon elinkaari tulisi luultavasti joskus päätökseensä, mutta ilmastonmuutos ja sen vaikutukset koskettavat sukupolvia tässä ja nyt. Ja niihin voimme nimenomaan tässä ja nyt vaikuttaa, ja se on jok’ikisen yksilön vastuulla, halusi siitä mukavuudenhalustaan irtautua tai ei. Joskus tästä ilmastonmuutoksesta valistaminen voi tuntua saarnaamiselta molemmista osapuolista. Ikään kuin lapselle yrittäisi selittää järkeen vedoten, miksi joka päivä ei voi syödä karkkia. Siltä se välillä tuntuu kun yrittää ohjata ihmisiä oikeaan suuntaan.

      • Tuomiopäivän pasuuna
        Posted at 19:46h, 20 lokakuun Vastaa

        Suomen koulutusjärjestelmästä on otettu mallia muissa maissa, koska se sopii valtioiden talouskasvua edistävään ajattelumalliin. Sivistynyt ja koulutettu yksilö toimii valtiolle hyvänä ”käyntikorttina” ja on tuottavampi valtiolle kuin vähemmän koulutettu mistään mitään tietämätön ”juntti”. On siis laskettu, että panostus koulutukseen kannattaa, sillä se maksaa itsensä myöhemmin takaisin korkojen kanssa. Muutoinhan valtiovallan kannalta paras kansalainen on tyhmä kuin saapas – saappaat kun eivät osaa vaatia ja puolustaa omia oikeuksiaan ja ovat lisäksi helposti johdateltavissa. Eihän keskiajastakaan turhaan puhuta ”pimeänä keskiaikana”, eikä se pimeys liity mitenkään auringonpaisteen määrään keskiajalla.

        Tasa-arvon leviäminen on myös pitkälti taloudellisten hyötynäkökohtien sanelema. Koetaan kyseenalaisena toimintana käydä kauppaa ja solmia liikesuhteita maiden kanssa, missä vielä nykyaikana ihmiset olisivat eriarvoisessa asemassa pelkästään yhteiskunnan asettamien säädösten ja normien takia, esim. sääty-yhteiskunta. Hiilidioksidipäästöistä piittaamattomuutta ei ainakaan vielä koeta niin vakavana rikkeenä, että sen takia maita boikotoitaisiin. Monella maalla on myös oma lehmä ojassa, sillä maan hiilidioksidipäästöjen vähentäminen tarkoittaisi samalla myös talouskasvun hidastumista, pahimmassa tapauksessa pysähtymistä. Tämä on suurin syy siihen, miksi päättäjät ovat etenkin muualla maailmassa haluttomia ryhtymään toimiin hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi (tässä suhteessa Suomen on helppo vauraana teollisuusmaana paukutella henkseleitään.) Raha se tätä maailmaa loppujen lopuksi kuitenkin pyörittää, valitettavasti.

        Itse en pidä tätä saarnaamisena vaan koen lähinnä haastavana ihmisten ajoittain hyvinkin mustavalkoisen ajattelutavan, mikä usein estää asioiden näkemisen eri näkökulmista.

      • julia
        Posted at 15:40h, 21 lokakuun Vastaa

        Todella hyvä pointti Vee Koo ❤️

    • Katarina
      Posted at 09:59h, 23 lokakuun Vastaa

      Siis mitä mä luen. En tiedä mistä aloittaa mutta tää on pakko korjata: ”maapallon kiertorata auringon ympäri ei ole mikään tasainen ympyrä (missä maapallon etäisyys aurinkoon pysyisi jatkuvasti samana) vaan ellipsi, minkä takia maapallon etäisyys auringosta vaihtelee. Nyt ollaan taas lähempänä aurinkoa, kun vastaavasti viime jääkaudella oltiin kauempana auringosta.”

      Maapallo kiertää Auringon vuodessa. Se rata on ellipsin muotoinen mutta kierto on jokavuotinen tapahtuma eikä siis liity ilmastonmuutokseen.

      • Tuomiopäivän pasuuna
        Posted at 22:40h, 24 lokakuun Vastaa

        Maapallon kiertoradan muoto vaihtelee, eli kiertorata on aina ellipsi mutta sen ellipsin muoto vaihtelee pyöreästä soikeaan. Ellipsin muodosta riippuen maapallon etäisyys aurinkoon vaihtelee: joskus ollaan lähempänä aurinkoa ja joskus taas ollaan kauempana auringosta.

        Tuolta pitäisi löytyä selventävä kuva:
        http://sateilytasapainoilmastonmuutos.blogspot.com/

  • sanniiiiiiis
    Posted at 23:50h, 18 lokakuun Vastaa

    Mulle tuli tuosta takeaway kupista mieleen että parasta olisi käyttää keep cupia eli silikonista kuppia jota voi käyttää uudelleen! Täällä Briteissä niistä on tullut ihan huikea hitti ja nykyään en enää osaisi ostaa take away kuppia koska on niin normaalia että käsilaukussa kulkee AINA keep cup. Kotona niitä on 3, eli vaikka yksi olisikin pesussa niin aina voi napata puhtaan aamulla käsilaukkuun. Mua ahdistaa miten joissain vaissa takeaway kupit näyttävät olevan joku muotiasuste, joka otetaan aina mukaan blogikuviin. Täällä onneksi nykyään on muodikkaampaa että EI ole takeaway kuppia vaan se oma mukana. Täällä oli ennen alennuksia keep cupejen käyttäjille, mutta nykyään monessa paikassa joutuu maksamaan take away kupista 20-50p ekstraa. Tämä on mielestäni ihan mahtava tapa saada ihmiset vähentämään niiden käyttöä, samalla tavalla kun täällä joutuu myös muovipusseista maksamaan ekstraa. Joskus viisi vuotta sitten mustakin tuntui oudolta kantaa mukana vaikkapa kahvikuppia, mutta kun siitä tulee tapa niin ei tule mieleenkään olla aamulla tarakastamatta onko kahvikuppi laukussa mukana. Toivottavsti tämä tapa rantautuu myös Suomeen pian 🙂

    • Ellaaaaar
      Posted at 09:37h, 19 lokakuun Vastaa

      Lisään vielä SANNIIIIIIksen kommenttiin, että Keep Cupeja on myös lasisia. Muovisista mun mielestä kahvi ei maistu niin hyvälle, mutta nää lasiset on huippuja!

    • Toinen Sanni
      Posted at 11:24h, 19 lokakuun Vastaa

      Jos luulet että keep cupin käyttäminen olisi paljon ympäristöystävällisempää kuin paperimukin käyttäminen niin oot väärässä.

      • sanniiiiiis
        Posted at 21:51h, 21 lokakuun Vastaa

        Esim. kaupungissa missä asun Briteissä niin roskien kerääminen on niin surkeaa että kaduilla lentelee aukijätetyistä roskiksista muoviroskaa, jota sitten linnut mutta myös kissat ja koirat joskus vahingossa syö. Joten sanoisin sen että olen nyt 4 vuoden ajan käyttänyt yhtä lasista kuppia on kyllä aika paljon ympäristöystävällisempää kuin se että ostan muovisen/paperisen mukin joka sitten päätyy kadulle esim. eläinten elimistöön tai mereen. Täällä on meri niin —–nen että siellä ei kukaan järkevä ui samalla tavalla kuin Suomessa. Kerro minulle miten lasikupin, jossa on silikonipäällys, käyttäminen neljän vuoden ajan päivittäin on huonompi kun kertakäyttökuppien?

    • julia
      Posted at 15:41h, 21 lokakuun Vastaa

      Oho en tiennytkään että se on noin yleistä siellä. Mahtavaa! 😊 Minulla onkin sellainen lasinen kotona. Pitäisi koittaa muistaa kantaa sitä useammin mukana 😍

  • AnniinaS
    Posted at 10:21h, 19 lokakuun Vastaa

    Vautsi, ootpa ihan superhyvin osannut pukea sanoiksi sitä hämmennystä ja turhautumista, jota asian tiimoilta nousee mieleen mulle.
    Jotain ja kaikkea niin kamalan paljon haluaisi tehdä, mutta useasti tuntuu menevän metsään. Ja, ei kai tässä parane turhautua, vaan uskoa siihen, että niillä teoilla mitä tekee on jotain merkitystä. <3
    Anyway, kiitos tekstistä, siitä kumpusi ihmisyys!

    • julia
      Posted at 15:42h, 21 lokakuun Vastaa

      Kiitos ihana kuulla (varsinkin kun tämä oli hieman vaikea postaus kirjoittaa :))
      ❤️

  • Vege
    Posted at 14:11h, 19 lokakuun Vastaa

    Ja kaikkein tehokkain keino pienentää omaa kuormaa: älä hanki lapsia!

    • julia
      Posted at 15:45h, 21 lokakuun Vastaa

      Näin olen kuullut ja ihan onhan se järkeenkäyvää, että lisääntyminen on yksi eniten palloamme kuormittavista asioista.
      Poikaystäväni joka on aina halunnut lapsia on jopa alkanut miettimään, että kannattaako se kun ei tiedä millainen maapallo heille jää :/

  • Karoliina
    Posted at 20:57h, 19 lokakuun Vastaa

    Vege: kuka täällä maksaa tulevaisuudessa veroja, ellei ihmiset lisäänny?

    Julia: maksat lennoista kompensointimaksuja, mutta tiedätkö minne ne rahat menevät? Ei sillä rahalla osteta puhdasta ilmaa, korkeintaan sillä saa puhtaan omantunnon lentää taas. Se tuho tapahtuu kun lennät, sitä ei estä mikään raha. Se estää ettet lennä. Eli älä osta itsellesi oikeutta lentää, koska sellaista ei ole.

    Hienoa, että olet siirtynyt pitkälti kasvisruokaan ja suosit julkisia. 🙂 Samaten on suurta viisautta sinulta ymmärtää, että suosittuna bloggaajana kantsii tarkkaan mietiä mitä täällä fiilistelee. Laatu ja kestävät materiaalit on OK, mutta lumppu, kertakäyttö halpismatskuista tehdyt tekstiilit eivät ole yhtään OK.

    Mutta, aivan samaa mieltä olen Riku Rantalan ajatusten kanssa. Johtajat ja päättäjät ovat todella keskeisessä asemassa. Ihmiset eivät valitettavasti luovu elintasosta, ellei joku käske ja ellei asioista tehdä huomattavasti nykyistä hankalampia.

    • julia
      Posted at 15:50h, 21 lokakuun Vastaa

      Ymmärrän täysin, ettei kompensointimaksu hyvitä tarpeeksi, enkä koe puhtaampaa omatuntoa maksamisen jälkeen. Jos jokatapuksessa lentää on se mielestäni parempi kuin ei mitään. (ja tiedän paras olisi olla lentämättä ollenkaan, mutta tällä hetkellä se ei vielä ole kohdallani täysin toteutumassa valitettavasti).

  • Nimetön
    Posted at 23:53h, 19 lokakuun Vastaa

    Erityisen saastuttavaa on lentää businessluokassa.

  • Sam
    Posted at 23:55h, 19 lokakuun Vastaa

    Huuomioithan, että vielä erityisen saastuttavaa on lentää businessluokassa.

  • mminimalisticss
    Posted at 09:53h, 20 lokakuun Vastaa

    Tein itsekin IPCC raportin julkistamisen jälkeen hiilijalanjälkitestin ja järkytyin. Sekasyöjänä arvot nousivat jo itsessään korkeaksi ja vaikka autoa ei ole, joudun kulkemaan julkisilla yli 100km viikossa Espoon puolelle töihin, mutta sitten tuo matkustus. Matkustan työni puolesta kohtalaisen paljon – tänäkin vuonna joka toinen kuukausi – mutta olen karsinut lomamatkat minimiin yhdistämällä viikonloppulomia työmatkoihin aina kun mahdollista. Ehkä se on vaan omantunnon pesua, mutta olen järkeillyt sen paremmaksi vaihtoehdoksi. Työmatkoihin en pysty vaikuttamaan, niin paljon hoidetaan skypellä kuin pystytään mutta valitettavasti toisinaan tilanne on se että paikan päällä on pakko käydä. Lentokentillä istuessani ole useasti miettinyt, että tartteeko niitä lähtöjä olla kuitenkaan niin paljoa; esim Finnair nousee Helsingistä Ouluun 8 kertaa arkipäivisin. Lentoyhtiöt tietysti haluaa palvella eli tarjota vaihtoehtoja niin että ne voi parhaiten omaan henkilökohtaiseen aikatauluunsa sovittaa, mutta eihän siinä mitään järkeä ole. Ehkä tämä on sellainen asia, jota politikkojen pitäisi rajoittaa. Tietysti tuon seurauksena moni menettäisi työpaikkansa. Että mikä edellä mennään? Vaikeita kysymyksiä!

    • julia
      Posted at 15:58h, 21 lokakuun Vastaa

      Jep, itsekin testin tehneenä en todellakaan saanut (täysin odotettavissa) hyviä tuloksia lentojeni takia. Onneksi muilla alueilla sain hieman tuota kompensoitua, mutta onhan tuo silmiä avaavaa.

  • Tuuli
    Posted at 10:03h, 20 lokakuun Vastaa

    Nää ilmastokeskustelut on menny aivan totaalisen ahdistaviksi juurikin sen takia kun teit mitä vaan, niin väärin se on kuitenkin jonkun kannalta. Näissä keskusteluissa unohdetaan se kannustus ja se että pienistäkin puroista voi kasvaa isompi virta. Kyllä niillä pienilläkin teoilla on merkitystä koska ne voi myös kannustaa seuraavaa muuttamaan omaa kulutustaan. Ja eikö se oo parempi kuitenki ”tuhon” hetkellä miettiä että ainakin me yritettiin? Allerkirjoitin myös tuon Rikun adressin ja toivottavasti se saisi myös enemmän huomiota koska tässäkin koitetaan saada ihmisiä heräämään. Eikö se ole pelkästään hyvä asia?

    • julia
      Posted at 16:00h, 21 lokakuun Vastaa

      Näinhän se vähän on. Ahdistavaa ja hämmentävää. Uskoisin, että saataisiin enemmän hyviä tekoja aikaan jos osattaisiin syyllistämisen sijaan olla kannustavampia ja siihen ainakin itse pyrin jatkossa ❤️

  • Lotta
    Posted at 09:39h, 21 lokakuun Vastaa

    Ahdistava asia todellakin ja enemmän ja enemmän mielen päällä koko ajan.. Meillä on pieni lapsi ja toinen tulossa, ja oon kokenut tosi tärkeäksi hälle opettaa kestävämpää elämäntapaa. 2,5vuotias tietää mikä on biojäteroskis ja mikä tavallinen ja hän tietää miksi kuljemme lyhyet matkat pyörällä/kävellen emmekä autolla. Hän myös tietää, ettei vettä saa valuttaa turhaan eikä kaikkia valoja tarvitse pitää päällä. Hän myös syö ennakkoluulottomasti kaikkia tarjottuja kasvisruokia.
    Uskon, että monet elintapamme ovat lähtöisin omasta lapsuudestamme ja siitä perheestä, missä olemme kasvaneet. Meilläkin on puolisoni kanssa paljon parannettavaa, esimerkiksi juuri ruokavalion osalta. Mutta pyrimme koko ajan tekemään pieniä, parempia valintoja ja vähentämään kulutustamme. Viikossa on vähintään 2 kasvisruokapäivää, lajittelemme ja pyrimme vähentämään autolla liikkumista. Olemme vaihtaneet kertakäyttöisiä tuotteita kestoversioihin (kestorätit, kestovanulaput, kuukuppi, kestositeet). Pesemme pyykit matalassa lämpötilassa värinkeräysliinan kanssa, jolloin emme ikinä pese tyhjiä koneellisia ja pyöritettyjen koneellisten määrä vähenee. Huuhteluaineena toimii etikka. Lastenvaatteissa suosin kotimaisia merkkejä ja tuplakokoja, jolloin yksi vaate on meillä parhaimmillaan käytössä yli vuoden. Tulevalla vauvalla aiomme käyttää kestovaippoja, jotka on ostettu jo valmiiksi käytettyinä. Hiustenpesussa olemme siirtyneet käyttämään palasampoota ja vartalonpesussa ekologista palasaippuaa. Omaa kosmetiikkaani olen pyrkinyt vaihtamaan luonnollisempaan suuntaan ja deudorantti on alumiiniton ja täysin vegaaninen. Lomamatkalle lennämme kerran vuodessa.
    Pieniä juttuja ja parannettavaa on edelleen tosi tosi paljon. Omalla kohdallamme radikaalit muutokset eivät vaan ole se juttu, sitten into hiipuu nopeasti. Olemmekin asettaneet pieniä tavoitteita, joita kohti pyrimme pikkuhiljaa. Seuraavaksi yritämme vähentää maidonkulutustamme siirtymällä ainakin osittain juomaan kauramaitoa. Myös ruokahävikin osalla meillä on paljon tekemistä.
    Kirjoitukseni pointti oli se, että sekasyöjä lapsiperhekkin, joilla on auto, pystyvät tekemään muutoksia elintavoissaan kestävämpää kohti. se ei tarkoita totaalista stoppia lihansyönnille, autolla ajamiselle yms. vaan haluaisin ainakin uskoa että pienilläkin muutoksilla voi edes vähän vaikuttaa. Vaikka tiedostan että se ei ole missään määrin tarpeeksi. Toivon kuitenkin, että lapsemme sisäistävät kestävämmän ajattelun osaksi omia elintapojaan.

    • julia
      Posted at 16:03h, 21 lokakuun Vastaa

      Kuulostaa aivan ihanalta kasvatukselta, saisit olla ylpeä ❤️ Muutenkin pienet arjen valintasi ovat todella järkevän kuuloisia ja fiksuja. Kiitos näistä, sain itsekin pari todella hyvää uutta vinkkiä 😍 Ihana mahtavaa. Kiva kun kommentoit ja ihanaa parempien valintojen täytteistä arkea sinne ☺️

  • Toivepostaus: 30 KYSYMYSTÄ - Julia Toivola
    Posted at 11:47h, 21 lokakuun Vastaa

    […] tulee. Ennen vastauksia haluaisin kuitenkin vielä  erikseen sanoa kiitos hurjasti kaikille ilmastonmuutos -postaukseen kommentoineille. Ihanan paljon fiksuja ajatuksia ja hyvää keskustelua. Vastaan kaikkiin […]

  • Koska nyt on pakko... | Pupulandia : Pupulandia
    Posted at 13:44h, 21 lokakuun Vastaa

    […] days -blogin Ida, Madventuresin Riku Rantala, Vilma P., Destination Happiness, Tyhjä ajatus, Julia Toivola ja myös No Filter -podcastin uusimmassa jaksossa on pohdiskeltu ilmastonmuutosta. Myös […]

  • Emma
    Posted at 19:16h, 21 lokakuun Vastaa

    Moi! Olisiko noille mainitsemillesi tutkimuksille/esimerkeille lähteitä?

  • Mh
    Posted at 21:21h, 21 lokakuun Vastaa

    Kiitos, että kirjoitit tästä! Näkisin, että kaikki joilla on tuhansia seuraajia voivat vaikuttaa erityisesti. Esim. se, että jakaisitkin vain kasvisreseptisi, etkä liha- tai eläintuotereseptejä ja kirjoitat jatkossa matkoistasi kriittisesti sekä kerrot päästöjen kompensoinnista aina niiden yhteydessä on jo vaikuttava muutos. Mitä enemmän tuotat ekologisuuteen kannustavaa sisältöä ja pohdiskelua, sitä enemmän se vaikuttaa. Täydellinen ei todellakaan tarvitse olla ja muutos tapahtuu aina ensin pienillä teoilla.

  • Kea
    Posted at 08:13h, 22 lokakuun Vastaa

    Hesarin lauantain juttu kannattaa lukea, siinä oli hyvin konkreettisella tasolla asiat.

    Jos miettii, millä toiminnalla muotivaikuttaja vaikuttaa ympäristön tuhoon eniten, niin varmaan mainostamalla kestämättömiä ratkaisuja kuten fast fashionia.

    Omat vaikuttajan arkipäivän ratkaisut ei siinä niin paljon paina, jossei niitä tuuppaa verkkoon 500K katsojalle joka päivä, vaan Zaran toppia, h&m:n hametta ja Monkin kenkää. Tai kuvaa Balilta, Etelä-Afrikasta, Itävallasta ja Pariisista. En ole nähnyt niiden perässä yhtään mainosta, että tällä ohjelmalla korvaat lentopäästösi? Eikä ne päästöhyvitykset edes luonnontuhoja kokonaan korvaa, mutta suunta on oikea.

    Voiko muotivaikuttaja elää ilman fast fashionia? Toivottavasti.

  • saratickle
    Posted at 14:58h, 23 lokakuun Vastaa

    Hurjan hyvä kirjoitus Julle! Kuvaa hyvin omaa hämmennystäkin!

    • julia
      Posted at 17:01h, 23 lokakuun Vastaa

      Kiitos Sara <3 <3 <3

Post A Comment