MINÄKIN MYÖS – NIIN MONTA KERTAA

• Olin ehkä kolmetoistavuotias. Vietimme viikonloppua ystäväni mökillä hänen perheensä ja perhetuttujen kanssa. Olimme olleet mökillä useasti, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun perheellä yöpyi siellä myös vieraita. Aikuiset olivat jääneet juomaan viiniä meidän mennessä nukkumaan. Nukuin kerrossängyn alapedillä ja heräsin siihen kun ystäväni isän kaveri kömpi jalkopäästä peittoni alle ja jäi fikkari kädessä haarojeni väliin repimään housujani pois. Säikähdin, potkaisin miestä ja hän humaltuneena hoiperteli pois huoneesta.
Kerroin tästä ystävälleni, mutta en kenellekään muulle. En tiennyt yhtään mitä ajatella. Mies oli kuitenkin mökillä vaimonsa kanssa – mitä jos hän vain erehtyi sängystä, koska oli niin humalassa?

 

• Vuotta myöhemmin olin kävelemässä illalla kotiin juna-asemalta. Oikaisin aina toisen kerrostalon pihan kautta, minkä vain matala aita erotti meidän pihasta. Juuri kun olin ylittämässä aitaa, hyppäsi jostain täysin puskista naapuritalon poika, kaatoi minut maahan, piti molemmista ranteistani kiinni ja yritti väkisin suudella.
Tiesin pojan entuudestaan. Hänellä oli hieman mielenterveydellisiä ongelmia, hän oli minua muutaman vuoden vanhempi ja todella paljon vahvempi. Rimpuiluni ei tuottanut mitään tulosta, joten koitin puhua itseäni tilanteesta.
”Hei, ei noin saada tyttöystävää” -sanoin pojalle. ”Saat kyllä pussata minua, mutta vie minut ensin treffeille. Nähdään huomenna meidän pihalla kello 12”. Huijasin poikaa, ja olin todella huojentunut kun huomasin hänen uskovan tarinani. Juoksin kotiin ja kerroin seuraavana päivänä pojan äidille mitä hän oli tehnyt. En enää törmännyt poikaan sen jälkeen.

 

• Tästä neljä vuotta eteenpäin olin autokoulussa suorittamassa kakkosvaiheen kaupunkiajoa. Olin uuden opettajan kanssa ja ei mennyt aikaakaan kun mies alkoi ”vitsailla” outoja kommentteja.
”Pitäiskö mennä tän jälkeen meille kahville?  kyllä sä ihan hyvin ajat, mutta muista pitää tämä jalka tällä polkimella” – samalla mies kosketti reittäni todella pitkään ja aivan liian ylhäältä. ”Katso miten huurussa auton ikkunat on, täällähän voisi tehdä vaikka mitä, eikä kukaan huomaisi”.
Jostain syystä menin aivan lukkoon. Mies oli todella päällekäyvä ja uhkaava. En saanut sanotuksi mitään takaisin. Kaikista typerintähän tässä on että pelkäsin, että jos avaan suuni, mies ei päästä minua läpi kokeesta. Kuinka hölmösti olen voinut ajatella? Tekisi mieli palata takaisin tuohon tilanteeseen ja antaa miehen kuulla kunniansa.
Onneksi ajotunnin jälkeen tein nimettömänä ilmoituksen opettajan käytöksestä.

 

• Tästä taas muutama vuosi eteenpäin jäin taksiin ahdistelevan kuskin kanssa. Muistatteko taksikuskitarinan? Vähän vastaavanlaista autoseuraa oli silloinkin matkassa. Epämiellyttävää, ällöttävää ja niin ahdistavaa.

 

• Näiden lisäksi on baarissa lukuisia kertoja kokenut kähmintää, takapuolen puristelua ja lääppimistä. Kun olen riuhtaissut miehien kädet pois, olen lähes poikkeuksetta saanut kuulla olevani huora tai pihtari.
Kerran puolustaessani ystävääni joka yritti torjua ahdistavan miehen iskuyrityksiä eräässä baarissa New Yorkissa, otti mies purkan suustaan ja sotki sen hiuksiini, niin että jouduin leikkaamaan hiuksistani ison tupun pois saksilla.

 

Oli se sitten humalainen aviomies fikkarin kanssa, naapurin poika vaanimassa aidalla, kähmivä autokoulunopettaja, asiaton taksikuski, lääppivät pojat baarissa, ja purkkamies New Yorkissa.
En koskaan kokenut pahemmin traumatisoituvani näistä tapauksista. Jostain kumman syystä kuvittelin päässeeni helpolla. Tiesin jo nuoresta iästä lähtien että monille oli käynyt pahemmin –tutuillenikin.
Siksi olin hiljaa ja annoin olla. Hävettää miten väärä ajattelutapa minulla on voinut olla.
En laittanut Facebookiin Me too -statusta, enkä ensin ajatellut ensin ottavani kantaa tähän kampanjaan millään tavalla. Kirjoitin tämän tekstin kyllä jo päiviä sitten, mutta olen jostain syystä arkaillut sen julkaisua. Miksi? eikö tämä oli juuri se mitä varten koko kampanja on olemassa? Ettei näistä asioista vuosi vuodelta vain vaieta? Ihan sama onko kampanja jo ”vanha juttu”, näissä asioissa ei ole päivämääriin katsomista, ja jos olen siinä asemassa, että tiedän tekstini tavoittavan tärkeän asian puolesta tuhansia. Miksi ihmeessä olisin tätä julkaisematta?

Oli ahdistelu millä tasolla tahansa, siitä saa ja pitääkin puhua.

<3

Tags:
12 Comments
  • Jonn
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kiitos että avauduit! ❤ Tämmöisestä juuri pitää avata suunsa. Jotta kaikki ihmiset kohtelisivat toisiaan hyvin. Kukaan ei ansaitse tuollaista.

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      <3

  • Pinja
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Arvostan paljon sun rohkeutta kirjoittaa tälläisistäkin asioista julkisesti! You go girl 💪

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Kiitos 🙂 <3

  • rr
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ihana, että kirjoitit tästä! Oon nähnyt, kuten varmasti kaikki muutkin, (liiankin) paljon näitä me too-postauksia Facessa, mutten vielä blogeissa yhtäkään, joten arvostan suuresti, että avauduit aiheesta näin rohkeasti täällä. Kiitoskiitoskiitos!

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Kiitos itsellesi, että luit ja kommentoit <3 🙂

  • Vierailija
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Olet rohkea. Oon myös niin huojentunut, että sinä bloggaajana kirjoitit tästä vakavasta aiheesta juuri tästä näkökulmasta. Olen valitettavasti lukenut erään toisen samalla alalla olevan nuoren naisen tekstin, jossa sävy oli kovin toisenlainen. Tämä kampanja on niin niin tärkeä. Kiitos kirjoituksestasi.

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Hei,

      Kiitos kommentistasi <3 Monilla varmasti erilaisia mielipiteitä tästä, (itsekin lukenut muutaman, minkä kanssa olin valitettavasti aika eri mieltä), mutta mielestäni sen verran tärkeä aihe, että pääasia nostaa asia ylipäätänsä esille <3

  • Charlotta
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Apua, ihan kauheeta. Ja koskettaa niin monia. Muakin. Hyvä, että näistä puhutaan. Kiitos tästä tekstistä.

    Mua ärsytti suunnattomasti joidenkin reaktio koko kampanjaan, siihen miten siitä ”tehtiin niin iso juttu” tai alettiin puhumaan siitä, kuinka ”miehiäkin ahdistellaan”. Joo, toki, mutta nyt oli kyse tästä tietystä asiasta. Sitä ei sovi vähätellä yhtään.

    Mutta saispa jostain tota sun rautaista asennetta ja sitä, ettei antais tollasten juttujen vaikuttaa yhtään. <3

    x Charlotta
    http://www.charlottaeve.com

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Kiitos itsellesi kun luit ja jätit kommenttia <3 

      Tiedän tismalleen mitä tarkoitat – kampanja on jakanut mielipiteitä ja tämä asia varmasti tulee aina jakamaan mielipiteitä, (osan suhtautuminen asiaan ärsyttää itseänikin), mutta meitä on niin moneen junaan. Pääasia, että kampanjan myötä ehkä monet tytöt ovat tämän jälkeen rohkeampia puolustamaan itseään ja asioista voidaan olla avoimempia <3

  • Vierailija
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kylmä hiki ja ahdistus nousi, kun luin ensimmäistä tarinaasi. Nimittäin se voisi olla täsmälleen minun muistoistani, kun olin 15. Se päättyi kuitenkin paljon pahemmin, suunnilleen niin pahasti kuin voi. Olen yksi heistä, joka ei tehnyt #metoo -päivitystä lainkaan, koska en edelleenkään uskalla, enkä koe voivani puhua asiasta millään tavalla julkisesti. On muuten mielenkiintoista miettiä, miksi en? Tuttujen tieto asiasta pelottaisi eniten – mitä jos he katsoisivat minua eri tavalla? Vanhempani romahtaisivat ainakin. Heiltä salaisuuden vien hautaan, sen olen päättänyt aikoja sitten. Se ei ole sen arvoista. Minusta ei tätä salaisuuttani ikinä uskoisi, enkä ole murtunut sen alla koskaan. Yhdessäkään #metoo -päivityksessä en kuitenkaan ole nähnyt näitä vakavia tarinoita. Siksi olen tätä kampanjaa miettinytkin kaksijakoisesti. Hienoa, että asioista puhutaan, mutta kuinka monen moni kaltaiseni ei puhu niistä pahimmista asioista mitään, jolloin ne jäävät ikuisesti piiloon. Oikeasti kuitenkin haluaisin, että puhuttaisiin, haluaisin kertoa omankin tarinani. Tämäkin kampanja meni kuitenkin niin kaukaa pinnalta ohi, että ilmapiiri ei tosiaankaan ollut vielä valmis. Tämä anonyymi päivitys (joita en muuten koskaan harrasta), lienee rohkein lausahdukseni tästä asiasta koskaan. Kiitos sinulle rohkeudestasi ja aina upeasta blogistasi!

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Voi ei pieni 😭❤️ Tulinpa surulliseksi, vihaiseksi mutta samalla niin ylpeäksi sinusta, vaikka ei edes tunneta. Olet varmasti mitä vahvin ihminen ikinä ❤️
      Pakko kyllä myöntää, ehkä jos kohdallani asiat olisivat päättyneet yhtä pahasti olisin ehkä tehnyt saman valinnan kuin sinä. En olisi halunnut kuormittaa muita ihmisiä tarinallani – siltä se varmasti aina uhrista tuntuu 😔 Tiedän tytön joka vaikeni samaisesta asiasta pitkää ja kun vuosien päästä kertoi, ei meistä kyllä kukaan katsonut eri tavalla, pikeemminkin vain suunnattomasti kunnioittaen. Niin vaikeita asioita, mutta piti sisällään tai ei niin mielestäni jokainen uhri on niin vahva ❤️
      Olet super rohkea, ehkä joskus aika on oikea kertoa jollekin tarinasi, se voisi auttaa kantamaasi taakkaa 💕

Post A Comment