GILI MIKÄ MENO?

 

Terveiset Gili Meno saarelta. Lähdimme pakoon Canggun sadetta ja koska ensimmäisessä vaihtoehdossamme, Nusa Lembonganilla oli kaikki kivoimmat hotellit jo ihan täyteen buukattuja, päätimme seilailla Gileille, tavoitteena vain rentoutua täysin valkoisessa rantahiekassa.

Nimestään huolimatta Gili Meno kun on juurikin kolmesta Gilin vierekkäisistä saarista se pienin, rauhallisin ja paikka missä on vähiten "menoa".

Olen ollut Gileillä monesti, mutta nyt alkaa valitettavasti tuntua, että paratiisisaaret uppoavat bailaavan turistikansan ja roskan alla. Saarista suurin – Trawangan on kuulemma nykyään jo niin paha bilepaikka ettei siellä oikein viihdy ellei ole 18-vuotias sinkku ja kokoajan parin promillen humalassa.

Enemmän rauhallista menoa arvostavat lomailijat ovatkin siirtäneet rinkkansa Gili Airille, missä on jo huomattavasti rauhallisempaa, mutta sielläkin jo sen verran porukkaa, että iltaisin pitää tehdä ravintoloihin pöytävarauksia.

Gili Meno pitää vielä pintansa näistä kolmesta rauhallisimpana saarena – välillä se näyttää jopa liian autiolta, mutta ei sekään enää ole pelkkää kaunista rantaviivaa, miltä se enemmän näytti muutama vuosi sitten kun olin pikavierailulla. Toiselle puolelle saaren rannasta kun huuhtoutuu kaikki viereisten saarien roskat ja rannalla lojuvien muovipullojen ja yksinäisten sandaalien katseleminen on kieltämättä aika surullista.

 

 

Vaikkakin sain saarelta juuri sitä mitä lähdin hakemaan – niin rentouttavaa tunnelmaa, että unohdan täysin ajankulun ja nukahdan toistamiseen aurinkotuolille kirjan kanssa. (Rantabungalovimme on myös niin sympaattinen, että tuntuu kuin olisimme jossain ihan täysin omassa maailmassa). On silti pakko todeta, että en usko haaveilevani enää samalla tavalla Gilin saarista.
Ehkä seuraavalla kerralla kokeilen jotain Balin syrjäistä rantapoukamaa, tai etsin valkohiekkaista rantaa Lombokin kattavasta tarjonnasta. Paikkaa, missä voisi käydä uimassa vielä ilman, että nouset merestä muovipussit nilkkoihin liimautuneena.
(Jos minulla olisi taikasauva puhdistaisin koko meren muovista ja huitoisin samalla pois kaikki terrori-iskut sun muut maailman pahat. Tuntuu niin pahalta lukea uutisia kun itse vain loikoilee täällä aurinkotuolissa).

 

P.s pahoittelen oudosta postaustahdista. Luonnoksissa on paljon reseptejä ja kotipostauksia, mitä heittelen lomajuttujen väliin aina silloin kun en ehdi täältä kirjoitella. Kattavammat lomapostaukset tulevat hieman viiveellä, koska netti matelee täällä etanavauhtia 🙂

 

14 Comments
 • Iida
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Heippa, olisko sulla suositella Barcelonasta mitää rafloja/kahviloita? 😊

  • JULIA Toivola
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Hei, tagin ”barcelona” alta voi löytyä jotain, mutta pakko todeta, että viime reissusta ei kyllä jäänyt listalle mitään must -kahviloita ja vanhemmista postauksista ei enää taida olla hyötyä kun ravintolatarjonta on siellä niin kasvava että kannattaa etsiä jokun tuoreempi suosituslista 🙂 onneksi netti on pullollaan hyviä vinkkejä vaikka niiden koluamisessa meneekin aina oma aikansa 👌😅

 • Kiti
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Toi muovijäteongelma on niin surullinen. 🙁 Miksi ihmiset tuhoavat kaiken kauniin? Onneksi puhtaitakin paikkoja on vielä jäljellä.

  Oot upeus! <3

  T: Kiti
  http://www.lily.fi/blogit/katso-tarkemmin/rumapaivat

  • JULIA Toivola
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Jep 😢 tuli kyllä yllätyksenä, että roskaongelma on täällä jo näin paha. Sitä mukaan mitä niitä kuljetetaan saarelta pois Lombokin jäteasemille, huuhtoutuu juurikin samaiselta Lombokin rannalta tänne vain uusia roskia.

   Kiitos 😘

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Tekee kurjaa katella noita roskia. Itsekin haluaisin käydä Balilla yms. muissa luonnonkauniissa saarissa, mutta järkyttävä turistien määrä hirvittää. Luonto kuluu väkisinkin siinä samlla, vaikka joku roskia siivoaisikin, ja paluuta entiseen ei ole… Myös jo pelkästään lento Balille kasvattaa paljon hiilijalanjälkeä. Kunpa osattais olla järkevämpiä tulevaisuudessa.

  • JULIA Toivola
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Niinhän se vähän on. Enhän Minäkään tilannetta mitenkään auta lentelemällä saarille ja juomalla ihan yhtä lailla niistä muovipulloista. Onneks monissa paikoissa on herätty vaihtamaan muovi muihin materiaaleihin, esim Canggussa oli käytössä vain lasi/pahvipillejä ja yrittävät siellä päästä kokonaan eroon muovista 🙂 Tämä tapa voisi rantautua muillekin alueille 🙌

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Surullista katsottavaa tosiaankin tuo rannan roskaisuus. Vaikka usein mekin Suomessa valitamme kylmyydestä, niin saisimme kyllä muistaa arvostaa juurikin esimerkiksi luontomme puhtautta. Moni asia täällä kuitenkin on paljon paremmin kuin noissa maissa joista niin usein haaveilemme ja joihin uhoamme muuttavamme. Itse en ole Balilla enkä Gililläkään käynyt, siskoni on muutaman kerran, ja samaa sanonut tuosta turistien määrästä ja bilemeiningistä.

  • JULIA Toivola
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Suomen ihanuus ja toimivuus korostuu kyllä aina matkustaessa ja mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän sitä osaa arvostaa 🙂

 • Jennakaroliina
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Voi vitsi mikä Bali-ikävä näistä sun postauksista tulee! Oltiin aikalailla tasan vuosi sitten myös Balilla ja tuolle samalle saarelle melottiin itse semmoisella kahden paikan ”kanootilla”, ja jännää kyllä oli! Toi roskaongelma pisti meilläkin silmään. Ihan rehellisesti sanottuna, en nähnyt noiden viikkojen aikana kertaakaan yhdenkään turistin roskaavan. Varsinkin kun niitä isoja ämpäriroskiksia on lähes joka tönön kulmassa. Mutta silti paikalliset viskoivat vauvan kakkavaipoista lähtien kaikkea rannalle ja mereen. Ei tää tietenkään mikään absoluuttinen totuus oo, mutta ainakin omaan silmään jäi fiilis, että aika hällä väliä meininki siellä saarilla oli. :/ Harmi, koska muuten siellä on niin kaunista!

  • JULIA Toivola
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Kanootilla! Apua 😀 En olisi ikinä itse uskaltanit! Kuullut niin paljon kauhutarinoita kovista virtauksista, mutta oli varmasti kokemus <3

   Jep, vähän samaa olen kuullut (ja valitettavasti nähnyt), ettei paikalliset nyt ihan mitään superkierrättäjiä kyllä ole. Toivottavasti muutosta tapahtuisi ennen kun on liian myöhäistä :/ 

 • Jenni
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Itse olen käynyt Gili Menolla yhteensä kolme kertaa, kaksi viimeisen kahden kuukauden sisällä. (Saman reissun aikana) Ensimmäisellä kerralla pari vuotta sitten sekä nyt maaliskuussa oli hyvä tuuri: rauhallista, ihana paratiisimainen hiekkaranta. Viime viikolla kun mentiin takaisin, ero kuukauden takaiseen oli valtava: viikon aikana satoi ainakin viitenä päivänä ja ranta oli sanoinkuvaamattoman näköinen. Niin paljon roskaa Lombokilta ja kuollutta korallia. Hiekkaa oli myös ilmeisesti valunut mereen paljon. Oli aikamoinen pettymys, mutta minkäs teet. Roskaaminen harmittaa täällä kyllä älyttömästi, samoin kuollut koralli.

  • JULIA Toivola
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Eikä! 😮 Aika kurjaa. Sateet tosiaan eivät saarta hirveästi kaunista ja vauhdittaa vain roskan huuhtoutumista. Olen kuullut, että koralli on jo miltei 90% tuhoutunutta tuolla 🙁 Itse en käynyt snorklailemassa, mutta poikaystävä kertoi ettei kyllä näyttänyt kummoiselta. Niin harmi! 

   • Jenni
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Maaliskuussa snorklatessa näkyi kaloja ja pari kilpikonnaa (<3), mutta koralli tosiaan oli kuollutta. Roskaongelma on kyllä ympäri Indonesiaa aika massiivinen. Toivottavasti siihen herättäisiin. En tiedä miten muissa Aasian maissa..?

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Tulin pitkästä aikaa lukemaan blogiasi ja Balilla asuneena ja Gileillä käyneenä arvostan realistista tapaasi kuvata ja kertoa näkemääsi ja kokemaasi.

Post A Comment