MITEN KORONAVIRUS NÄKYI MATKUSTAESSA?

 

Korona. Missä se ei näkyisi? Eilisen jälkeen varsinkin täällä Suomessa, kun koronakaranteeniin valmistautuvat korjasivat meidänkin lähikaupasta vessapaperit, käsisaippuat ja purkkitonnikalat. Hyllyillä näkyi kuulemma vain tyhjiä pahvipakkauksia ja kassajonot kiemurtelivat miltei kilometrikaupalla. Tuntui oudolta tulla takaisin kotiin tähän kaikkeen. Ja varsinkin matkustaa koko päivä tuona käänteentekevänä torstaina, kun rajoja alettiin sulkea, rajoituksia alkoi tulla viuhaa vauhtia ja media tuputti klikkiotsikoita siihen tahtiin, että teki mieli vain transportata itsensä ajatuksenvoimalla omaan sänkyyn peiton alle piiloon tätä kaikkea.
Rsitiriitaiset fiilikset. Koronahysteriaa lietsotaan liikaa, mutta samalla on hyvä, että olemme mahdollisimman tietoisia ja yhdessä estämme tilannetta pahenemasta.

Balilla Koronasta ei juuri puhuttu. Käsidesiä vilkkui enemmän ihmisten kourassa, mutta vessapaperia riitti kaupoissa. Toisaalta tilanne eskaloitui niin nopeasti täällä Suomessa, että varmasti sielläkin asenne voi olla piakkoin muuttumassa.

Reissuni aikana kuulin vain kerran puhuttavan Koronasta. Nusa Lembonganin hotellityöntekijä kertoi, että uskoo viruksen takia asiakkaita olevan nyt vähemmän. Pelkäsi myös töidensä puolesta. Jos tilanne pahenee eikä kukaan enää matkusta, ei hänellä ole työpaikkaa mihin tulla. 
Tottakai se pistää miettimään miten laajasti virus tulee vaikuttamaan kaikkeen. Työpaikkoihin, turismiin, terveydenhuollon resursseihin. Talouteen kaikkialla.  (Ihmisten terveys nyt kuitenkin prioriteettina🙏🏼).

 

 

Matkustaessa lentokoneessa / lentokentillä Korona näkyi kaikkialla.

• Minne ikinä katsoitkaan, näit jonkun hierovan käsidesiä kämmeniinsä. Kerran näin muutaman miehen kaatavan pienestä vodkapullosta viinaa käsiinsä ja desinfioivan kämmenensä alkoholilla. Että jos käsidesi loppuu, niin ei muuta kuin viinakaapille.

• Lentokenttien vessoissa ihmiset viettivät tupla-ajan lavuaarien luona ja ovia avattiin kyynerpäätaktiikalla. 

• Desinfiointipisteitä ja ohjeistuksia oli ripoteltuna ympäri kenttiä. Käsidesit isoissa laareissa kaupan paraatipaikoilla.

• Ihmiset eivät uskaltaneet yskiä, ja kun yskivät tekivät sen mahdollisimman hiljaa, pää miltei kainaloon asti kaivautuneena. 

• Työntekijöillä oli kumihanskat ja hengityssuojaimet. Matkustajilla enimmäkseen naamamaskeja. Näin myös muutamia kokosuojapukuja. 

• Ennen passintarkastusta käveltiin lämpökameroiden ohitse. Tällä seulottiin mahdollisia virustartuntoja. 

• Koneessa täytettiin locator card  -lomake.  Oletko ollut riskialueilla? -kysytään passintarkastuksessa ja erilaisissa lappusissa. 

• Lentokentillä oli hiljaista ja yllättävän autiota. Ihmiset tuijotivat uutisia, kännyköitään tai supisivat hiljaa. Ilmassa oli aistittavissa oudonlaista odotusta. Kuvittelinko vain vai oliko koko kentältä kadonnut se nauru ja puheensorina mikä oli ennen täynnä tulevan matkan intoa?

• Kuinkakohan monella on mennyt matkasuunnitelmat uusiksi ja lomat peruuntuneet?
Lähtevien lentojen taululla luki todella usean lennon kohdalla cancelled – eli luultavasti aika monella.

• Oma työmatkani Espanjaan peruttiin ja kaikkien ystäväni loma/työmatkat jää myös nyt lähiaikoina reissaamatta.

 

 

Avaan kännykästä uutiset viimeisen kerran ennen koneen nousua. Siellä kerrotaan, että ei suositella ulkomaanmatkoja, yleisötapahtumia, kokoontumisia, harrastamista. WhatsApp-ryhmät laulavat: ystävät kertovat kuntosalien sulkeneen ovensa, lähettävät kuvaviestejä tyhjistä kaupanhyllyistä ja pohtivat voiko käyttää enää edes metroa.
Sähköpostini kilisee viesteistä. Niissä perutaan tulevia tapaamisia, tapahtumia ja työmatkoja. Yhdessä kysytään haluanko yhteistyöhön hengityssuojaimia välittävän firman kanssa. 

Kaivan sadannen kerran käsidesin laukustani. Levitän sitä kämmeniini ja olen helpottunut, että olen kohta kotona.

 

2 Comments
 • Sade
  Posted at 23:46h, 13 maaliskuun Vastaa

  Joudutko olla karanteenissa 14 vrk?

  • julia
   Posted at 06:10h, 14 maaliskuun Vastaa

   En tullut riskialueelta ja olen täysin oireeton, mutta pysyttelen varmuuden vuoksi nyt kotosalla ☺️

Post A Comment