MEDITOINTI – melkein onnistuin


Kuinka monta kertaa käyt viikossa suihkussa? Entä pesetkö aamuin illoin hampaita?

Pidät niin paljon huolta siitä, että kroppasi pysyy puhtaana, mutta oletko koskaan ajatellut, että mielesikin tarvitsee puhdistusta. Meditaatio muokkaa muistiin, empatiaan ja stressiin liittyviä alueita, samoin kuin niitä alueita jotka liittyvä tarkkaavaisuuteen ja psyykkiseen eheytymiseen.

Jos mielesi on kuin sotkuinen romukauppa, jonka annat vain olla ja porskutat arjen kiireissä eteenpäin heitellen sinne uusia romuja, ei ole ihme, että on vaikea pitää mieli puhtaana ja rentona.

 

Vaikka kello oli puoli seitsemän aamulla, olin erittäin hereillä. Istuin Thaimaassa hotellimme edessä sijaitsevalla rannalla, ihailin auringonnousua ja kuuntelin meditaatio-opettajamme viisaita sanoja.
En tiennyt mitään meditoinnista. En tiedä vieläkään paljoa, mutta kiitos näiden Thaimaassa pidettyjen tuntien, minulla on nyt meditaatiota kohtaan ihan uusi lähestymistapa.

Aiemmin nimittäin lähes pelkäsin meditointia. Olin pakoillut sitä yhtä lailla kun välillä pakoilen omia ajatuksia. Kuka nyt pystyy istumaan paikoillaan useita minuutteja ajatustensa piinaamana yrittäen olla ajattelematta? Mahdotonta. Olen vähän sitä mieltä, että omat ajatukset näyttävät elektroniikkakaupan tv-osastolta, missä kymmenet erilaiset telkkarit näyttävät eri ohjelmia. Pikakelauksella.

Olin kokeillut Headspace applikaatiota. Lähinnä avannut sen silloin kun ahdisti tai en pystynyt keskittymään. Se auttoi hetken, mutta lopulta luovutin ja huomasin vain soimaavani itseäni siitä, etten osannut meditoida. Aina kun piti olla ajttelematta ajattelin tuplana. Ajattelin, ettei saa ajatella, mutta silti pääni kuulostaa lähinnä tältä; Älä nyt vaan mieti mitään. Mietitkö sinä koiraa, hetkonen lapsuuden luokkahuoneen rukkia, mistä sekin tupsahti mieleeni. Okei älä ajattele, älä ajattele. Mustaa, näet mustaa, nyt pyörii. Onko tämä niinkuin avaruus. Onko hyvä ajatella avaruutta? Miksi siellä lentelee vauvoja, voi ei nyt tuli mieleen kaikkia painajaisia. Hitto olen unohtanut vastata siihen meiliin. Ai kauhea, älä nyt sitä ajattele. Pitäisikö koittaa käydä tänään salilla?

Eikö tämä kuulostakin siltä, että olen ollut hyvin lähellä valaistumista lootusasennossa? Namaste vaan ja heippa.

 

 

Opettaja kertoi, että ihmiset ajattelevat yleensä vain kahta asiaa. Mennyttä ja tulevaa. Pitäisi olla läsnä tässä hetkessä, vain se on oikea tie tuomaan rentoutumista ja onnea. Tämänhän toki tiesin jo, tästä on toilotettu vuosikausia, saman ohjeen olen lukenut lukuisista kirjoista. Miksi se tuntuu silti niin vaikealta?

 

Tämä opettajan ohje auttoi minua:
”Sinun ei ole tarkoitus tyhjentää mieltäsi kokonaan. Se on lähes mahdotonta, eikä onnistu väkisin yrittämällä. Huomaa mielessä pyörivät ajatukset ja anna niiden tulla. On täysin okei ja normaalia, että päässäsi pyörii apinalauman lailla useita ajatuksia jotka kaikki vuorollaan vaativat, että kiinnität niihin huomiota.
Kun huomaat ajatuksen tulevan, ota se vastaan, tarkastele ja kuuntele sitä. Sano yes, i know, i understand and then drop it. Eli huomioi ja päästä sitten irti. Toista sama seuraavan ajatuksen kohdalla. Keskity hengittämiseen. Jos kuulet häiritsevän äänen taustalla, myönnä, että kuulet sen. Siellä se on, entä sitten. Ajattele hengittämistä. Breath in, breath out.”

Näillä simppeleillä ohjeilla onnistuin itse meditoimaan rauhallisemmin kuin koskaan. Toki opettajalla, lokaatiolla ja rantaan pauhaavien aaltojen äänellä saattoi olla osuutta asiaan, mutta kun tunti oli ohitse, teki mieli taputtaa käsiä yhteen ja hyppiä rantahiekassa. Opettaja oli niin zen, että hän näytti siltä kun olisi voinut lähteä leijailemaan joogamattonsa kanssa kohti taivasta. Jotain todella mystistä oli tuossa ukkelissa ja minä hyvin kiitollinen tästä tunnista. Tämän jälkeen kotona pieni meditaatiohetki (tai sanoisin enemminkin, että 5min rentoutumishetki silmät kiinni) on tuntunut jo paljon helpommalta. Voisin jopa sanoa, että entiseen elektroniikkakaupan tv-osastoon verraattuna mieleni tuntuu erittäin rentoutuneelta.

Minkälaisia kokemuksia teillä on meditoinnista? Olisi todella mielenkiintoista kuulla teidän ajatuksia 🙂

8 Comments
 • Henna Anttila
  Posted at 18:36h, 30 syyskuun Vastaa

  Hep täällä toinen, jolle meditoiminen on ollut täysin mahdotonta aikaisemmin! Mutta tuo opettajan ohje inspiroi kyllä yrittämään vielä kerran. Kiitos siitä 🙂

  • julia
   Posted at 09:38h, 01 lokakuun Vastaa

   Toivottavasti edes vähän jeesaa! Olisi pitänyt videoida tuo meditointitunti, niin olisin saanut opettajan ohjeet paremmin talteen 😀

 • Alisa
  Posted at 23:35h, 30 syyskuun Vastaa

  Oi samoja ajatuksia täälläkin! Kokoajan päässä vaan pyörii että älä ajattele mitään😂 sitten ajatuksia on lähinnä sitä että jokin asia tulee mieleen jonka jälkeen kieltää itseä ajattelemasta sitä. En oo ikinä käsittäny ihmisä jotka voo meditoida niin tyynenä😂

  • julia
   Posted at 09:37h, 01 lokakuun Vastaa

   Jep hahah ihan mahdoton ”älä ajattele, että ajattelet. Ajattele, että et ajattele” pesukone pyörii päässä 😀
   Mutta kyllä se siitä! Olin jo ihan luovuttamassa, mutta nyt on jo niin paljon helpompaa 🙂

 • Mariak
  Posted at 20:33h, 01 lokakuun Vastaa

  Jep, sama täällä.. ”Älä ajattele.. en ajattele… heeei, en ajattelekaa, hyvä minä! …Mutta onko se ajattelua että ajattelen etten ajattele? …no tuo kyllä lasketaan ajatteluksi… miksen voi olla ajattelematta että ajattelen näin alkuun… ” ja niiin edelleeen…

  • julia
   Posted at 09:51h, 02 lokakuun Vastaa

   Hahahahahah 😀 juuri noin. Kuulostaa hyvinkin tutulta. mikä hitto nyt sitten on ”ei ajattelemista” 😀

 • suvi
  Posted at 21:21h, 01 lokakuun Vastaa

  Vitsit miten mua nauratti tuo sun ajatusten juoksu 😀 Voi olla aika haastavaa tuollaista ajatusten tulvaa saada rauhottumaan 😀 Minä oon aina ollut se kummajainen, joka saa pään tyhjäksi vaivatta ja nukahdankin vaivatta minne vaan.. Elämäni ensimmäisellä ja ainoalla joogatunnillakin nukahdin loppurentoutumisen aikana, sitten olen nukahtanut magneettikuvauksessakin.. Siinä se laite pitää hirveetä meteliä ja luulis ettei siinä nyt voi kukaan nukahtaa 😀

  • julia
   Posted at 09:53h, 02 lokakuun Vastaa

   Ohoh! Olen kateellinen! 🙈😍 Minä en saa itseäni uneen missään muualla kuin sängyssä (joskus muutaman kerran olen itseni yllätykseski nukahtanut sohvalle jos ihan rättiväsynyt).

Post A Comment