KOH SAMUI KOOKOSPÄHKINÄNKUORESSA

 

Pyöräillen kookosfarmille?
Ihmettelin ensin hieman päivämme aktiviteettia, mutta kappas kuka olikaan ensimmäisenä intopiukeena polkemassa tuhatta ja sataa pitkin paikallisia rantoja ja nauttimassa pyöräretkestä palmujen alla. 

Vaikka aktiviteetteina oli meillä Thaimaassa kaikkea hieronnoista, snorklaukseen ja meditaatiosta  hyvinvointiluentoihin, jäi tämä pyöräreissu jotenkin erityisesti mieleen. Oli ihan älyttömän rentouttavaa ajaa pitkin Samuin metsäpolkua ja naureskella miten haastavaa on mennä pyörän kanssa rantahiekassa. Tuijotella siinä samalla maisemia, tai vapaana talojen takana talsivia koiria, kanoja ja hevosia.

Oppaanamme toimi paikallisen pyöräkerhon ohjaaja, sekä oppilaat ja meillä oli oikeasti todella hauskaa. Pysähdyimme pieneen rantakahvilaan juomaan kookosvettä ja katsomaan kumipuita. Lopullisena päämääränä kookosfarmi, jossa saimme nähdä ja kuulla kaiken kookoksista. Todella mielenkiintoista! Innostuimme myös ruotsalaisen kanssa ostamaan kookoksesta tehtyjä astioita farmin omasta pienestä kioskista. Harmittaa, ettei minulla ollut enempää käteistä mukana, nimittäin  kookoskipot olivat älyttömän kauniita (ja vähän liiankin edullisia). Kuvasin kookoksesta tehdyn kahvikupin instastoryn puolelle ja sain siihen varmaan 100 vastausta. En tainnut olla ainoa joka piti sitä kippoa maailman suloisimpana astiana.

 

 

Tässä hieman kookosfaktoja:

🥥 25-vuotta sitten Koh Samui oli täysin kookospalmujen peitossa ja on edelleenkin n. 70% kookosviljelmää.

🥥 Samuilla on kahta eri kookoslajia. Ruskea kookospähkinä kasvaa pitkissä kookospuissa, ja nuori vihreä (paremman makuinen) kookos kasvaa lyhyemmissä kookospuissa.

🥥 Samuin keskimaassa sijaitsee Monkey Training College apinakoulu. Apinoita koulutetaan keräämään kookospähkinöitä palmuista. Koulutus aloitetaan ripustamalla kookospähkinä ensin matalalle, mistä sitä nostetaan pikkuhiljaa ylemmäs. Myös kookoksen tietty iroittamistekniikka on opittava. Apinat menevät kouluun 1-vuotiaina usein yhdessä kookosfarmin omistajan kanssa ja ovat koulussa n. 4-6kk.

🥥 Koh Samuilla on kahta eri apinalajia. Pitkähäntäisiä ja lyhythäntäisiä. Pitkähäntäiset ovat kuulemma villejä ja vihaisia, mutta lyhythäntäiset kesympiä ja juuri niitä joita käytetään kookosfarmeilla apureina.

🥥 Koh Samuilla ei saa olla korkeita taloja. Ne eivät saisi olla juurikaan kookospalmuja korkeampia. Rakennuksessa saa olla maksimissaan kolme kerrosta.

🥥 Kookosfarmeilla käytetään kookoksesta kaikki osat. Liha, vesi ja kuori. Kookos myydään syötäväksi, juotavaksi, tai saippuaksi, öljyksi jne, Kuoresta puolestaan tehdään erilaisia astioita, koriste-esineitä. Kippoja ja kulhoja. Pilaantuneet kookokset poltetaan hiileksi ja jopa kookoshiili myydään eteenpäin. 

🥥 Koh Samuin kookosten sanotaan olevan yhtiä Thaimaan maukkaimpia ja ainakin itse olen niihin ihan hulluna. Voisin elää täällä pelkällä kookoksella.

 

 

Suosittelen ehdottomasti hyppäämään pyörän selkään Samuilla 🙂

2 Comments
 • Miia
  Posted at 18:18h, 02 joulukuun Vastaa

  Missä snorklasitte Koh Samuilla? Vai kävittekö lähisaarilla?

  • julia
   Posted at 14:52h, 03 joulukuun Vastaa

   Nyt en valitettavasti tiedä tarkkaa sijaintia. Kävimme snorklaamassa kun menimme veneellä läheiselle ”autiosaarelle” Jossain siinä matkan varrella oli hyvä snorklausspotti 🙂

Post A Comment