KAIKKI VILLANEULEIDEN HUOLLOSTA

 

Joko se talvi alkaa sieltä vihdoin leijailla maahan lumisena? Vai mennäänkö vieläkin plussa-asteissa? Täällä paistaa aurinko täysiä siniseltä taivaalta, mutta Ihan pian ollaankin takaisin jo siellä ja bikinien sijasta päällä villapaitoja. 🙂
Juuri ennen kun lähdin reissuun, kävin lomavaatteita pakatessani koko vaatekaapin taas perusteellisesti läpi. Rakastan pitää vaatteeni järjestettynä ja ojennuksessa. Nyt menin vielä tosin astetta pidemmälle ja huolsin myös kaikki villapaitani kunnolla. Ihana fiilis kun tietää, että siellä ne nyt odottavat Suomeen paluutani henkareillaan muhkeina, lämpiminä ja nukattomina.

Miten sitten niitä villavaatteita huolletaan?
Ajattelin jakaa teille tämän todella kiva ja kattavan neuleiden huoltoinfo-pläjäyksen, jonka itse sain jo varmaan reilu vuosi sitten eräästä pr-tapahtumasta, missä Arkive Atelierin tytöt oli kertomassa meille vaatehuollosta. Heillä on muutenkin sivuillaan paljon tietoa vaatteista ja kattavasti vinkkejä ja ohjeita, joten kannattaa käydä kurkkimassa täältä – Arkive Ateliér

 

Mitkä asiat vaikuttavat villaneuleen laadukkuuteen ja miten niitä voi selvittää?

♦ Yleisenä ohjenuorana voidaan pitää sitä, että neuleessa olisi ainakin puolet luonnonkuitua. Tällöin neuleessa säilyvät luonnonkuidun hyvät ominaisuudet, kuten lämmittävyys ja ennen kaikkea se, että neule on huollettava.

♦ Sataprosenttinen luonnonmateriaali ei ole kuitenkaan aina laadun tae. Myös huonolaatuisia sataprosenttisia luonnonmateriaaleja on olemassa. Esimerkiksi materiaalin viimeistely ja loppupesu vaikuttavat lopulliseen laatuun. Myös se, mistä kohtaa eläintä karva on leikattu tai villa keritty, vaikuttavat laatuun.

♦ Joissain tapauksissa keinokuidun käyttö on perusteltua. Polyamidia lisätään joskus villan sekaan parantamaan kestävyyttä ja muodon säilymistä. Polyesteriä ja akryyliä lisätään yleensä vain hinnan vuoksi.

♦ Harjaannuta näppituntumaa ja opettele erottamaan hyvä ja huono laatu. Hinta tai brändi eivät aina takaa laatua.

♦ Silmäile viimeistelyt (saumat, reunat ja yksityiskohdat). Tarkasta rekin/ hyllyn muut samanlaiset kappaleet – onko laatu tasainen?

♦ Jos olet epävarma laadun tunnistamiskyvystäsi, suosi brändejä, joilla vankka kokemus myymästään materiaalista.

 

 

Miksi ja miten neule nyppyyntyy?

♦ Syynä voi olla liian suuri tekokuidun osuus neuleessa suhteessa luon- nonkuituihin tai tekokuidun yhteensopimattomuus luonnonkuidun/ kuitujen kanssa.

♦ Nyppyyntyminen on myös yksi luonnon villojen ja karvojen perus- ominaisuuksista – nyppyyntyminen ei siis aina ole merkki huonosta laadusta!

 

Nyppyyntymisen määrään vaikuttavat esimerkiksi:
1. käytetty villalaatu (kashmir, merino, angora, mohair…)
2. kuinka sileäksi lanka on kehrätty
3. kuinka tiiviiksi neulos on kudottu
4. kuinka kauan neuletta on tehtaalla loppupesun aikana pesty 5. mistä kohtaa eläintä karva on leikattu tai villa kehrätty

 

♦ Nyppy syntyy kun irtonaiset kuidunpätkät hankautuvat ja takertuvat- käytössä toisiinsa ja synnyttävät nyppypallon.

♦ Pehmeämmät ja huokoisemmat villat, kuten kashmir, nyppäävät enemmän, kuin vaikka tiiviiksi ja sileäksi kudottu merinovilla.

♦ Kannattaa miettiä itseään huoltajana ja valita neule myös sitä silmällä pitäen.

♦ Tärkeää muistaa: nyppyyntyminen ei automaattisesti tarkoita huonoa laatua, neule ei mene pilalle nypystä ja nypyn saa poistettua oikeilla välineillä.

 

 

Neuleen huolto ja nypynpoistovälineet

♦ Neuletta on hyvä harjailla usein luonnonharjaksisella vaateharjalla. Harjailu auttaa neuletta pysymään siistin näköisenä päivästä toiseen ja poistaa irtokarvaa ja nyppyjä.

♦ Kevyeen nypyn poistoon voi riittää pelkkä vaateharjalla harjailu.

♦ Nypynpoistoväline valitaan neuleen materiaalin ja sen tekstuurin perusteella – kannattaa kuitenkin aloittaa yleensä hellävaraisemmasta ja siirtyä sitten järeämpään välineeseen tarvittaessa.

♦ Nukkakampa on hyvä väline hienojakoisille neuloksille, esim. kashmir ja merinovilla.

♦ Nukkakivi (Sweater Stone) sopii karkeammille, paksummille neuloksil- le, esim. mohairsekoitteet tai paksu lampaanvilla.

♦ Mohairharjaa voi testata todella pitkäkarvaisiin, paksuihin, pörröisiin neuloksiin, esim. angora tai paksu mohairneulos.

♦ Jos on epävarma huoltovälineestä, kannattaa aloittaa hellävaraisimmasta ja testata sitä ensiksi neuleen nurjalle puolelle.

 

 

Neuleen huollon muistilista

♦ Tuuletus tai höyrytys käytön jälkeen raikastamaan neule ja poistamaan hajuja. Myös pakastusta muovipussissa voi kokeilla raikastukseen.

♦ Pese neule tarvittaessa. Tämä riippuu hyvin paljon käytön määrästä ja käyttääkö neuleen alla vaikka aluspaitaa suojaamassa. Oma nenä on hyvä indikaattori pesun tarvetta arvioidessa! Neule on kuitenkin hyvä pestä silloin tällöin, jotta villassa olevat ilmataskut puhdistuvat liasta ja

rasvasta ja neule säilyttää keveytensä ja lämmittävyytensä.

♦ Harjaile säännöllisesti vaateharjalla. Harjailu poistaa irtopölyä, hiuksia ja nukkaa. Hatjailu myös aktivoi villan luontaista rasvaisuutta ja pitää sen kiiltävänä ja hyvinvoivana.

♦ Poista nypyt tarpeen vaatiessa. Nypyt on hyvä poistaa, kun niiden huomaa ilmestyneen. Tällöin neuleen yleisilme pysyy siistinä eivätkä nypyt jymähdä kiinni kovemmin neuleeseen.

♦ Anna neuleelle lepopäiviä. Neuleen on hyvä antaa välillä levätä ja palautua käytön aiheuttamasta rasituksesta. Näin se pysyyy myös kauem- min hyvänä eikä kulu puhki ennenaikaisesti.

♦ Puhdista perusteellisesti aina ennen pidempiaikaista säilytystä. Tarvittaessa säilö ilmatiiviiseen pussiin, jos tiedossa mahdollisuus tekstiilituholaisiin.

 

Tags:
7 Comments
  • Nimetön
    Posted at 11:25h, 11 helmikuun Vastaa

    hei! kiitos tästä! itse olen niin laiska villapaitojen huoltaja että huhuh olisi jo aik tehdä jotain:D osaatko sanoa mistä kannattaisi helsingistä lähteä etsimään välineitä ( en siis omista edes kasmiriin harjaa vaikka monta paitaa onkin kaapissa hups) ?

    • julia
      Posted at 12:46h, 14 helmikuun Vastaa

      Hei, ainakin Balmuirilla ja Stockmannilla pitäisi olla 🙂 Ja tuolla Arkiven (nettikaupassa, tai pop-up kaupoissa on kyllä ihan parhaat tuotteet) 🙂

  • Marjut Kainulainen
    Posted at 07:35h, 17 helmikuun Vastaa

    Onko sulla jotain suosikkimerkkejä, joilla olisi hyviä villaneuleita/neulemekkoja yms? 😊

    • julia
      Posted at 10:28h, 20 helmikuun Vastaa

      Hei, Olen tykännyt mm. Filippa K:n, Samsoe&Samsoe, Samuji, Andiata, Nosh sekä esim Nanson neuleista 🙂

  • Jilla
    Posted at 18:03h, 17 helmikuun Vastaa

    Pls, vaikutusvaltaisena naisena muistathan, että meidän luxus ei todellakaan ole eläimen luxusta. Meistä kaikki voivat elää ilman näitä luxusvilloja mitä sinäkin mainitset – angora (!!!), mohair, cashmere, merino… Angoran villa on peräisin pupuista ja jos on yhtään seurannut vuosia sitten nousseita kohuja näiden eläinten hyväksikäytöstä, ei missään nimessä siitä kirjoittaisi, kun niin moni iso muotitalokin on sen käytöstä luopunut. Tällä hetkellä myös cashmere on esimerkiksi H&M:n kokoisen muotitalon alasajo-listalla eläinten jatkuvien huonojen olojen sekä epäkohtien vuoksi.

    Ihan perinteisessä lampaanvillassakin saa olla tarkka, mistä villa on peräisin, jotta eläimiä on kohdeltu edes hieman paremmin.

    Näistä jokaisesta löytyy rutkasti tietoa netistä. Varmasti silmiä avaajia juttuja, mikäli et näitä jo etukäteen tiennyt 🙂

    • julia
      Posted at 10:18h, 20 helmikuun Vastaa

      Muistan ehdottomasti ❤️ ja kiitos kun kommentoit tärkeästä aiheesta 😊
      Tämä ohje on suoraan Arkiven tekemä, eli ohjeet eivät tule suoraan omasta suustani ja myönnän kyllä täysin, että ihan näitä kaikkia juttuja en tiennyt! Pahoittelut siitä. Olisi ehdottomasti pitänyt lisätä tuonne, että olkaa tarkkoja materiaaleista ja eläinten hyvinvoinnista ☺️

  • Minsku
    Posted at 01:08h, 06 tammikuun Vastaa

    Mitenkäs villaneuleiden säilytys niinä lepopäivinä? Sun ihanassa makuuuhuoneessa ne näyttäisi roikkuvan henkarilla, mutta itse olen oppinut ettei villaneuleita saisi niin säilyttää kun silloin ne venyy ja menettää muotonsa.

Post A Comment