5 hyvää piirrettäni?

 

Tiedätte varmasti kaikki tuon kysymyksen työhaastattelussa ja sen perussuomalaisen vaatimattomuuden ja jopa pienen epämukavuuden tunteen kun kysymykseen pitäisi vastata.

Ööh.. no oon ihan tunnollinen ja positiivinen, kai mä tuun hyvin toimeen muitten kanssa. Joo oon tiimipelaaja! (Ajattelet mielessäsi, että jes olipas hyvin keksitty – kuka ei haluaisi tiimipelaajaa työpaikallensa, vaikka luultavasti työnantaja on kuullut tämän saman lähes jokaisen työnhakijan suusta).

Kuulun juuri siihen jengiin joka ei osaa itseään ainakaan liiaksi täysin luontevasti kehua. Ja nuo ylläolevat kolme hyvää puolta olivat muuten tismalleen meikäläisen suusta joskus teiniaikoina ensimmäisessä työhaastattelussa.
Mutta mitä vanhemmaksi tulee sitä tärkeämpänä pitää omien vahvuuksien tunnistamista ja niiden kehittämistä.
Kävin viime tiistaina Pilots Helsingin Design Your Roadmap -luonnolla ja sain vihiä ”tunnista luonteenvahvuutesi”  testistä, jonka kävin mielenkiinnosta kokeilemassa. Jos itselleen tuntuu vaikealta keksiä niitä omia hyviä puolia, niin antaa sitten internet-testin niistä vihjata. Ainakin haluan uskoa, että nämä viisi osuivat kohdallani hyvinkin oikeaan.
(Läheiset saa korjata jos testi on ollut ihan hakoteillä näiden kanssa).

 

 

Nämä viisi olivat testin mukaan vahvimpia hyviä luonteenpiifrteitäni:

1: Kiitollisuus
Olet tietoinen hyvistä asioista ympärilläsi etkä pidä niitä itsestäänselvyyksinä. Ystäväsi ja perheenjäsenesi tietävät, että olet kiitollinen, koska käytät aikaasi kiitoksen osoittamiseen. 

En tiedä tietävätkö mutta nyt kerron. Menen lähestulkoon joka yö nukkumaan ajatellen, että samperi tässä minä nyt vaan saan makoilla omassa asunnossa lämpimissä lakanoissa ja upea poikaystävä vieressä. Olo tuntuu usein turvalliselta ja siltä, ettei ole mitään hätää. Voisiko asiat edes paremmin olla? Minut saa myös sängystä ylös pelkkä ajatus uudesta päivästä, ruisleivästä ja kahvista. Saatan hyppiä tasajalkaa innosta jos menemme poikaystäväni kanssa alakerran ravintolaan treffeille. Rakastan pieniä asioita ja jos totta puhutaan, mitkään superluksus upeudet eivät voi näille edes vedää vertoja.

2: Huumori
Pidät nauramisesta ja kiusoittelemisesta. Sinulle on tärkeää saada toiset ihmiset hymyilemään. Yrität nähdä valoisan puolen joka tilanteessa. 

No sanotaanko nyt näin, että minulle on tärkeää saada itseni ensiksi hymyilemään (kuka ei olisi nähnyt minua höröttämässä omille jutuilleni). En yritä tietoisesti hauskuuttaa muita, mutta rakastan ronskia huumoria naurua ja sitä että kikatetaan pissat housuun porukassa. 

3: Ystävällisyys
Olet kiltti ja antelias toisille eikä sinulla ole koskaan liian kiire tehdä palvelusta toiselle. Nautit tehdessäsi hyviä asioita sellaisillekin ihmisille, joita et tunne hyvin. 

Rakastan auttaa ystäviäni. Eikö kaikki nauti kun saavat tehdä hyviä asioita kaverille? Voiko parempaa fiilistä olla.

4:Anteeksiantavaisuus
Annat anteeksi niille, jotka ovat kohdelleet sinua väärin. Annat ihmisille aina toisen mahdollisuuden. Johtava periaatteesi on armollisuus eikä kosto.

En ole pitkävihainen. En jaksaisi kantaa turhaa negatiivisuutta harteilla. Mitä ja ketä se hyödyttäisi? Ihan kun kanniskeli kiloa paskaa säkissä kun voisi sohia eteenpäin ilman painolastia.

5: Rehellisyys
Olet rehellinen henkilö. Et pelkästään puhua totta vaan elät elämääsi rehellisesti ja aidosti. Olet jalat maassa ja teeskentelemätön. Olet ”todellinen” henkilö.

Tämä ”todellinen” henkilö on päästänyt välillä vähän liikaakin sammakoita suustaan, mutta onneksi ajan myötä olen oppinut ettei kaikkea tarvitse sanoa ihan suoraan tai sen rehellisen mielipiteen voi muotoilla myös eritavalla ulos suusta.

 

 

Pilots Helsingin luento oli inspiroiva. Aluksi mietin saanko mitään irti tästä tunnista ja että onko se minua varten, mutta nopeasti tulin toisiin ajatuksiin. Aina voi oppia uutta ja saada uusia näkökulmia ja ahaa elämyksiä. Luennolla käsiteltiin positiivisuuden lisäksi negatiivisia ajatuksia ja miten oppia pois niistä.

Pilots Helsingin perustajan ja New Yorkissa positiivisen psykologin tutkinnon käyneen Rosa Nenosen sanoin: 

”Ikävät tilanteet, toisen huono käyttäytyminen tai omat epäonnistumiset jäävät pyörimään mieleemme. Usein tuntuu siltä, että ikävät ajatukset jäävät luuppiin, eikä ulospääsyä tunnu löytyvän. Psykologiassa tätä kutsutaan negatiiviseksi vinoumaksi – huono on aina vahvempaa kuin hyvä. 

Meillä kaikilla löytyy henkilökohtaisia kokemuksia negatiivisesta vinoumasta. Olet varmaan joskus saanut positiivista palautetta esimieheltäsi tai asiakkaaltasi. Palautteen seassa voi olla myös kohta, jossa kerrotaan, että sinulla olisi parannettavaa jossakin asiassa. Luultavasti mieleesi jää vain parannusehdotus. Mietit sitä illalla ja ehkä vielä seuraavana päivänäkin, mutta positiivisen palautteen olet unohtanut jo aikoja sitten. 

Voi olla, että puolisosi on unohtanut käydä kaupassa, vaikka hän oli luvannut hoitaa asian. Luultavasti siinä tilanteessa mieleesi eivät tule ne lukuisat asiat, jotka hän on hoitanut hyvin, ja kerrat, jolloin hän on yllättynyt positiivisesti. Sen sijaan mielesi valtaavat ne kerrat, kun puolisosi ei ole hoitanut lupaamaansa asiaa, ja todennäköisesti myös puolisosi saa kuulla siitä.”

Kuulostaako tutulta? Ihmismieli on jännä ja joskus vaatii ponnisteluja nähdä asioissa negatiivisuuden sijaan enemmän positiivisuutta.

Nämä vinkit kirjoitin ylös luennolla ja ajattelin, että olisi kiva jakaa ne myös teidän kanssa. Ei näistä ainakaan haittaa ole silloin kun loskaräntää sataa pimenevissä illoissa päin naamaa, päivä on ollut hanurista, olet ehkä saanut negatiivista palautetta ja tekisi mieli vain vetää itkupotkuraivareita.

 

5 ohjetta lisäämään omaa positiivisuutta

1.Vahvuuksien käyttö
Tunnista luonteenvahvuutesi ja hyödynnä niitä.
(Tässä voi hyödyntää juurikin tuota via character testiä. Testin saa myös suomeksi. Vaatii rekisteröitymisen, mutta se on nopeasti hoidettu).

2. Kiitollisuuspäiväkirja
Kirjoita muistiin kolme hyvää asiaa joista olet sinä päivänä kiitollinen.
(Itse olen aloittanut tämän jo pienenä kun minulle kerrottiin, että päivän positiivisten juttujen ajatteleminen auttaa nukahtamisessa. No ei kyllä auttanut, mutta teki sängyssä pyörimisestä positiivisempaa ja siitä jäi myös ihana tapa).

3. Liikunta
Liikkuessasi elimistö tuottaa endsorfiineja, seratoniinia ja hyvän mielen hormoneja.
(Tämä on niin totta). 

4. Meditaatio
Kirjoitinkin tässä postauksessa meditaatiosta ja miten myös mieli kaipaa puhdistusta. Itselläni tämä on alkanut toimimaan hyvin. Pääset helposti alkuun, esim. Headspace appin avulla.

5. Ystävällinen teko
Kun pidät ovea rattaita työntävälle äidille, kun maksan kahvilajonossa tuntemattoman kahvin koska hän oli unohtanut kotiin lompakkonsa, tai kun vaikka kehut tuttua tai tuntematonta. Veikkaampa että pienistä hyvistä teoista tulee itsellensä jopa parempi mieli kuin sille kenelle olet hyvän teon tehnyt. Ainakin omalla kohdalla 🙂 

 

 

Apua, alanko kuulostaa ihan joltain self-help bloggaajalta? En ehkä halua, en nimittäin jostain syystä itse kovinkaan paljoa tykkään liian ”minäpäs jaan teille elämänvinkit -postauksista”. Tykkään samaistumisesta ja kompuroinnista, elämänmakuisista jutuista enemmän kuin neuvoista, mutta toki mukaan saa aina mahtua silloin tällöin näitä ylipositiivisia tai pohdiskelevia vinkkijuttuja. Kuhan niitä ei ole liikaa 😀 

Vai mitä mieltä te olette? Alkaako blogien
5 x vinkkiä maailmanvalloitukseen
6 x tosikeinot kehiin – taikamahla pelastaa tiistain
69875e4 x näin järjestät kakalle kekkerit   -postaukset tulla joka tuutista?

 

 

Kiitos aamusta

Pilots Helsinki & Vitamin Well 
Kuvat tilaisuudesta: @wilhelmohman
Kuvat minusta: Mona Salminen
Meikki: Lumene

No Comments

Post A Comment