10 X VAATEFAKTAA & PESUVINKKIÄ

*Kaupallinen yhteistyö KappAhl*

• Ostamme joka vuosi yli 12 kiloa vaatteita ja tekstiilejä per henkilö.

• Puuvilla on tavanomaisin materiaali vaatteissamme.

• Puuvillateollisuus työllistää 300 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa.

• Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että pesemme vaatteita useimmiten turhaan. Yleensä paikallinen tahranpoisto tai vaatteen tuulettaminen riittää. (Esim. Farkut ja villapaidat kannattaa ensisijaisesti vain tuulettaa)

• Pesulappu kertoo korkeimman lämpötilan, jossa vaatteen voi pestä sitä vahingoittamatta. Muista, että vaatetta ei ole pakko pestä tässä lämpötilassa ja laskemalla pesulämpötilan 60 asteesta 30 asteeseen voit lähes puolittaa energiakulutuksen.

• Valitse mieluummin pyykinpesujauhe nestemäisen pesuaineen sijaan. Nestemäiset pesuaineet sisältävät säilöntäaineita, jotka voivat aiheuttaa allergiaa.

• Huuhteluaine pyykinpesussa on useimmiten täysin tarpeetonta. Sen ainesosat vahingoittavat ympäristöä ja aine veltostuttaa materiaaleja ja tukkii kankaan. Näin se pilaa etenkin hengittäväksi materiaaliksi tehdyt urheiluvaatteet.
Hyötyä siitä on lähinnä vain sähköistyvien materiaalien kuten polyesterin pesussa, hillitsemään sähköisyyttä.

• Voit silittää vaatteen ripustamalla sen suihkun ajaksi kylpyhuoneeseen. Vesihöyry suoristaa vaatteita.

• Monesti tahra lähtee helposti muutamalla pisaralla astianpesuainetta tai tavallisilla keittiöstä löytyvillä aineilla.

 Tässä muutamia tahranpoistovinkkejä:

Suklaa – Käsittele tahra saippualla tai maidolla ja huuhtele kylmällä vedellä.
Viini – Ripottele punaviinitahralle heti suolaa tai perunajauhoa. Anna vaikuttaa ja huuhtele vedellä.
Ruoho – Kokeile poistaa tahra alkoholilla tai spriillä.
Rasva – Sirottele tahralle perunajauhoa ja anna vaikuttaa yön yli. Harjaa jauho pois.
Mustekynä/tussi – Käsittele tahra sitruunahappoliuoksella tai spriillä. Muista, että ne voivat haalistaa vaatteen väriä.
Hiki – Käsittele tahra glyserolilla ennen pesua.
Huulipuna – Laita vaate likoamaan ennen pesua. Hankaa tahraa astianpesuaineella ja poista jäämät spriillä.
Marjat – käsittele tahra sitruunahappoliuoksella. Sekoita puoli teelusikallista sitruunahappoa desilitraan vettä. Muista, että sitruunahappo voi haalistaa vaatteen väriä.

 


 

Tiesittekö että yksien farkkujen tekemiseen kuluu tavallisesti 11 000 litraa vettä, jota tarvitaan viljelystä tuotantoon?

Moni ei vieläkään esim. Farkkuja sovituskopissa päälle kiskoessaan tule ajatelleeksi sen tuotantoketjua. Huonoja työolosuhteita, pellava viljelyn kemiallisia haittoja ja veden kulutusta vaatteen valmistuksessa.
Myönnän, en voi jeesustella. Oma vaatekulutukseni ja valintani eivät ole aina olleet parhaimmasta päästä. En ole aina tiennyt muotiteollisuuden nurjasta puolesta, mutta kiitos erilaisten dokumenttien, artikkelien ja vastuullisempien vaatebrändien, on nykyään  helpompi tehdä parempia valintoja.

Kestävä kehitys on onneksi vaatetusalan nouseva trendi.

Kuvissa näkyvät valkoiset Emma-farkut ovat KappAhalin tuoreesta More Sunstainable Denim –farkkumallistosta, missä veden kulutusta on onnistuttu vähentämään 40% ja itse denim valmistettu vastuullisemmin kasvatetusta puuvillasta.

Kestävämmän kehityksen lisäksi sustainable malliston farkut ovat joustavia, hyvännäköisiä ja oikeasti todella mukavia!
Plussaa myös malliston laajuudesta. Löytyy eri värejä, lahkeita, vyötäröitä, kulutuksia ja kankaita. Oma suosikkini on suosittu Emma malli, mitä minulta löytyy sekä valkoisena, että sinisenä. Myös mustat korkeavyötäröiset Stella -pillifarkut istuvat todella hyvin. 

Kannattaa vierailla KappAhlin todella kattavilla sivuilla lukemassa lisää kestävästä kehityksestä, katsomassa Make It Feel Right – minisarjaa ja tsekkaamassa mm. Kierrätysohjeet.
(Viedessäsi KappAhl liikkeeseen vanhoja tekstiilejä, saat kiitoksena jokaisesta pussista 5 euron arvosetelin).

 

Nyt hyvillä mielin KappAhl farkut jalkaan ja toimistolle!

 

 

Photos: Kira Kosonen / Edit by me

 

10 Comments
  • Eltsu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Huippua, että nostit asian esiin! Liian vähän puhutaan tekstiiliteollisuuden aiheuttamista haitoista ympäristölle. Numerot havainnollistavat hurjan hyvin, kuinka paljon luonnonvaroja kulutetaan muotiteollisuudenkin puolella! Olen oikeasti todella huolissani holtittomasta vedenkäytöstä nykypäivänä, varsinkin elintarviketeollisuuden puolella (liha!). Vaikka maailman mittakaavassa omat tekoni eivät paljoa hetkauta, mutta kun jätin turhan shoppailun ja lihansyönnin pois, ainakin itsellä on parempi omatunto, että edes jotain olen asian eteen tehnyt. Toivottavasti tästä infopläjäyksestä otetaan koppia lukijoiden (ja muiden muotibloggaajien) päässä, ja aletaan miettiä omia valintoja edes vähän tarkemmin! Peukku ylös!

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Kiitos palautteesta <3 Itsekin vähensin Cowspiracy dokkarin jälkeen lihansyöntiä yli puolella. Vaikka tuntuu ettei ne omat teot maailman mittakaavassa hetkauta, mutta jos kaikki pikkuhiljaa alkavat uusia tapojaan, ollaan jo paremmalla polulla 🙂

  • Vierailija
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mielenkiintoinen postaus! Tällaisista paremmista vaatevalinnoista kiinnostaisi kyllä kuulla lisää jatkossakin. Tuntuu uuvuttavalta ajatukselta lähteä itse selvittämään, että mitä merkkejä kannattaisi ostaa, kun hintakaan ei takaa välttämättä laatua ja/tai vastuullisuutta… Mutta tällaiset selkeät ja _konkreettiset_ (!) vinkit kannustaa valitsemaan itsekin seuraavalla kerralla paremmin. Kiitos 🙂

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Kiitos 🙂 Kiva kuulla! Nykyäänhän on jo paljonkin näitä ekomallistoja. Ainakin Lidexillä, H&M:llä ja Ginalla ym (ainahan ei voi tietää kuinka eettisiä ne ovat, vai onko enemmän ”mainoskikka”, joten vaatii kyllä pientä perehtymistä :/ Voisin koittaa tehdä postauksen missä kokoan kaikki itse hyväksi havaitsemani mallistot. 

  • Milla H.
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mukavaa, että otit tämän aiheen esille! 😊 Tärkeä aihe, josta on tullut itsekin kirjoitettua useampaan otteeseen. Lisäisin tuohon pesulämpötiloihin, että joskus vaatteissa se korkein lämpötila on värien takia määritelty – esimerkiksi 60 asteen pesu pitää kuviollisten vaatteiden kuviot siellä missä pitääkin ja jos vaatteen pesee 30 asteessa, niin värit saattavat levitä. Monissa lastenvaatteissa ja esim. Marimekon kuviollisissa trikoopaidoissa on näin. Huuhteluaineen sijaan kannattaa laittaa etikkaa, ajaa saman asian kuin huuhteluaine eikä tee hallaa vaatteille! 😊👌🏻

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Hei kiitos, todella hyviä vinkkejä 🙂 

      Ihanaa viikonloppua <3

  • meeri
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Hyviä pointteja, jotka tosin vähän haalistuu siinä, että olet itsekin ostanut ainakin kahdet (?) uudet farkut tämän yhteistyön myötä, kun kaikkea kulutusta kuitenkin parhaiten hillitsisi ostamatta jättäminen. 🙂

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Olet oikeassa, kuluttamatta jättäminen olisi paras vaihtoehto 🙂

      Jos kuitenkin farkut haluaa ostaa, on myös hyvä tietää, miltä merkeiltä saa ympäristöystävällisimpiä valintoja. 

  • MJ
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mä pohdiskelen että mistä oi mistä tuo aivan ihana paitasi on? 🙂

    Ja tuo farkkupeppu kuva mm mm mmm, en halua kuulostaa weirdolta, mutta se saa mut haluamaan myös nuo valkoiset Emma-mallin housut hahaa <3 😀 😀 Ja iso peukku tälle kampanjalle!!! Kivaa viikkoa sulle!

    • JULIA Toivola
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Haha, ihana weirdo 😀 <3 

      Paita on melko uusi ostos Zarasta (varmasti löytyy vielä kaupoista :))

      Oli kyllä kiva olla mukana tällaisessa kamppiksessa, enemmän näitä! 

      Ihanaa viikkoa 🙂

Post A Comment